Sezai Karakoç'un varoluşçu düşüncesinde insan sorunu
Problem of being human in Sezai Karakoç's existence thought
  1. Tez No: 459833
  2. Yazar: DENİZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Varoluş, Varoluşçuluk, Diriliş, İnsan, Hakikat, Sezai Karakoç, Existence, Existantialism, Resurrection, Man, Truth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Varoluşçuluk, XX. yüzyılın ikinci yarısından sonra dünyanın birçok yerinde etkiler yapmış felsefi bir akımdır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisi sanatla, özellikle edebiyatla kurmuş olduğu ilişki ile başlar. Bunun bir örneğini de Sezai Karakoç'un varoluşçu düşüncesi olan Diriliş Hareketi'nde görmekteyiz. Bu çalışmanın amacı da varoluşçu düşüncenin temel kavramları ışığında Karakoç'un Diriliş Hareketi'nde insan sorununu incelemektir. Bu çerçevede ele alınan çalışmada insanın varoluş hakikati üzerine yoğunlaştığından Karakoç'un şiirlerinden çok fikir eserlerine ağırlık verilmiştir. Karakoç'un varoluşçu düşünce hareketi olan Diriliş aynı zamanda bir medeniyet ve insan projesi sunar. Hakikat, akıl, bilim, hayat, özgürlük, sorumluluk, metafizik, medeniyet üzerine düşünceleri Diriliş düşüncesinin temel kavramları olduğu gibi bu kavramlar onun insan sorununa bakışını da ortaya koyar. Karakoç, bu temel kavramları ve insanı İslam dini ekseninde açıklamıştır. Çalışmamız giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde felsefe-edebiyat ilişkisi çerçevesinde Karakoç'un görüşlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde varoluşçu felsefenin temel kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde düşünürün varoluşçu kavramlara bakışı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Diriliş düşüncesi ve hakikat, dördüncü bölümde ise Karakoç'un insan anlayışı üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise bir varoluşçu düşünür olarak Karakoç'un özgünlüğü anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Existentialism is a philosophical movement that have had some influences on many parts of the world after the second half of the twentieht century. As in the whole world the influence in Turkey starts with relationship especially that art has established with literature. We see a sample of this movement in Resurrection movement which is an existence thought of Sezai Karakoç. The aim of this work is to analyze the matter of man in Karakoç's Resurrection Movement in consideration of the basic concepst of existentalist mind. As it is concentrated on trutht of man dealed with this frame of work, it is focused on ideal works of Karakoç's rather than his poems. The Resurrection which is an existence thought of Karakoç offers a project of man and civilisation at the same time. His thoughts on the truth, mind, science, life, freedom, responsibility, metaphysics, civilisation of the mind of the Resurrection but olsa these concepts reveal his view his of man matter. Karakoç explains these concepts and the man within the context of İslamic religion. Our work consist of introduction, four parts and conclusion. It has been referred to Karakoç's views in the frame of philosophy and literature in introduction part. In the first part the basic concepts of existentalist philosophy have been explain. In the second part, the view of the philosopher to the existentalist concepts has been mentioned. In the third part, it is dwelled up on the Resurrection and the truht. In the forth part it is emphasized on Karakoç's man idea. Karakoç's originality has been desribed as an existentalist philosopher in the conclusion part.