Depolama ve satın alma kararlarının üretime etkisi: TR A1 bölgesindeki imalat işletmelerinde bir uygulama
Production effect of warehouse and purchase decisions: An application in manufacturing operations in TR A1 region
  1. Tez No: 459859
  2. Yazar: SELÇUK KORUCUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Depolama, Depolama Süreci, Depolama Kararları, Endüstriyel Satın Alma, Endüstriyel Satın Alma Süreci, Endüstriyel Satın Alma Kararları, Warehouse, Warehouse Process, Warehouse Decisions, Industrial Purchasing, Industrial Purchasing Process, Industrial Purchasing Decisions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Günümüzdeki yoğun rekabet ortamında imalat sektörü hızla gelişme ve değişme göstermektedir. Bu yoğun rekabet ortamında katma değersiz süreçlerin elenmesi, katma değerli süreçlerinde etkin ve verimli bir şekilde yönetilmelerini gerektirmektedir. Bu bağlamda imalatçı işletmelerin rekabetçi pazar koşullarında varlıklarını sürdürebilmeleri, maliyetleri düşürmelerine, iş süreçlerinde etkinliği ve verimliliği sağlamaları ile hızlı, zamanında, doğru, eksiksiz ve hatasız üretim yapma gibi unsurlara bağlıdır. Özellikle imalatçı işletmeler için bu unsurların sağlanması üretimin vazgeçilmez bir öğesidir. Bu olgulardan hareketle günümüzde imalatçı işletmeler için depolama ve satın alma kararları hem ürünlerin üretilmesinde, hem de üretim süreçlerinin etkinliği ve maliyetlerin düşürülmesi noktasında önem arz etmektedir. Bu çalışmada, imalat işletmelerinde depolama ve satın alma kararlarının üretime olan etkisinin belirlenmesi amaçlamıştır. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırma, TR A1 bölgesinde (Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerindeki) faaliyet göstermekte olan imalat işletmelerine uygulanmıştır. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda, depolama ve satın alma kararlarının üretim ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmanın temel konusu olan depolama kararlarının üretimi etkilemediği, satın alma kararlarının ise üretimi etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the manufacturing sector is rapidly developing and changing in a highly competitive environment. In the highly competitive environment, processes that do not create value added need to be eliminated and processes that create added value need to be managed effectively and efficiently. In this context, Manufacturers' ability to survive in competitive market conditions is depend on such factors as cost reduction, efficient and efficient business processes and rapid, timely and non-defective manufacturing. The provision of these elements, especially for manufacturing enterprises, is of great importance. Storage and purchasing decisions for manufacturers are important both in the production of the products and in the efficiency and cost of the production processes. The purpose of this study is to determine the production effect of storage and purchasing decisions in manufacturing enterprises. The study was applied to manufacturing operations operating in the TRA1 region (in Erzurum, Erzincan and Bayburt). As a result of the research, it is seen that storage and purchasing decisions are related to production. In addition, it has been determined that storage decisions not affect the production and purchasing decisions affect the production.