Planlı davranış teorisi perspektifinden sürdürülebilirlik için pazar bölümlerinin politik ve sosyal önerileri
Political and social suggestions of market segments for sustainability from theory of planned behavior perspective
  1. Tez No: 459860
  2. Yazar: BAHAR TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Çevreci Davranış, Planlı Davranış Teorisi, Çevreci Pazar Bölümleri, Politik ve Sosyal Öneriler, Aarhus Sözleşmesi, Ekolojik faktörler, Ekolojik planlama, Planlı Davranış Kuramı, Sözleşmeler, Sürdürülebilir çevre, Çevre politikaları, Çevreci pazarlama, Çevresel davranışlar, Sustainability, Environmental Behavior, The Theory of Planned Behavior, Environmentalist Market Segments, Political and Social Suggestions, The Aarhus Convention, Aarhus Convention, Ecological factors, Ecological planning, Theory of Planned Behavior, Contracts, Sustainable environment, Environmental policies, Environmental marketing, Environmental behaviours
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanların iyi bir yaşam sürmelerinin ve yaşanabilir dünyayı gelecek nesillere bırakabilmelerinin yolu sürdürülebilirlikten geçmektedir. Her insan, diğer tüm canlılarla birlikte kaliteli yaşam standartlarına uygun bir çevrede yaşamayı hak eder. Bu çevre şartlarını sağlamak; var olanı korumak ve daha iyi hale getirmek ise çevreye en çok zarar verdiği bilinen insanların sorumluluğundadır. Bu nedenle bireylerin sürdürülebilirlik anlayışını kavramaları ve hayata geçirmeleri son derece önemlidir. Buradan yola çıkılarak gerçekleştirilen araştırmanın birincil amacı; bireylerin çevreci davranışlarını etkileyen değişkenlerin ve sürdürülebilirlik için çevre odaklı pazar bölümlerinin politik ve sosyal önerilerinin belirlenmesidir. Araştırmanın ikincil amacı ise Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında yer alan Aarhus Sözleşmesi'nin kabulüne ilişkin çıkarımlarda bulunulmasıdır. Birincil amaç doğrultusunda Planlı Davranış Teorisi çerçevesinde kurulan araştırma modeline içsel ve dışsal faktörler, pazar bölümü profilleri, politik ve sosyal beklenti değişkenleri dâhil edilerek model test edilmiş ve doğrulanmıştır. Ardından pazar bölümlenerek, sürdürülebilirlik için politik ve sosyal araçların önem sırası belirlenmiş bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur. Daha sonra çevresel problemlerin çözümünde bireyi merkeze alan Aarhus Sözleşmesi incelenerek, bireylerin çevresel çözüm sürecindeki etkin rolününün altı çizilmiş, Türkiye'nin ulusal ve uluslarası çevresel politaklarına ilişkin tespit ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The way that the people can live a good life and leave the livable world to the next generations goes through the sustainability. Every human being deserves to live in an environment appropriate to the quality of life standards with all other living things. In this sense, people, who are known as the most pollutant, take the responsibility to ensure, keep and improve the corresponding conditions. Therefore, it is crucial for individuals to understand the sustainability concept and put into practice. Along with these lines, the primary objective of this study is to determine variables affecting individuals' environmental behavior and political and social suggestions of environment-oriented market segments for sustainability. The second objective of this study is to make an inference about the acceptance of Aarhus Convention which is also included in the 2023 goals of Turkey. For primary purpose, incorporating internal and external factors, market segment profiles, political and social expectation variables into the research model established within the framework of Planned Behavior Theory, is tested and verified. Following this, the market segmented and the order importance of political and social instruments for sustainability was determined and suggestions were made in this direction. The Aarhus Convention which taking the individual into the center on the solution of environmental issues was examined, the effective role of the individuals in the environmental solution process was highlighted and suggestions were made regarding the national and international environmental policies of Turkey.