Yeni ürün olarak akıllı evler: Tüketicilerin satın alma niyetlerinin teknoloji kabul modeli çerçevesinde araştırılması
Investigation of consumers' purchasing intentions within the framework of technology acceptance model
  1. Tez No: 459906
  2. Yazar: EMİR BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı evler, teknoloji kabul modeli, çevreleyen öğrenme, yardımcı teknoloji, Smart homes, technology acceptance model, ambient intelligence, assistive technology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tez çalışmasının temel kapsamı, tüketicilerin akıllı evlere yönelik kabul sürecinin teknoloji kabul modeli çerçevesinde incelenmesidir. Bu kapsamda, birleştirilmiş kabul teorisi ve teknoloji kullanımı modeli (UTAUT) yardımıyla konut ürünü alanına yönelik bir araştırma modeli dizayn edilmiştir. Modelin temel varsayımı performans beklentisi, çaba beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşulların teknoloji kullanımı üzerindeki etkisinin olduğudur. Mevcut tez çalışmasında kolaylaştırıcı koşul unsurunun yerine kaygı faktörü bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Temel faktörlerin tüketicilerin akıllı ev alma eğilimleri üzerindeki etkisi Bursa ilindeki 390 tüketici üzerinde, yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main scope of the thesis is to examine the consumer acceptance process for smart homes within the framework of technology acceptance model. In this context, a research model was designed in residential product field by using the unified theory of acceptance and use of technology model (UTAUT). The basic assumption of the model is the effect of performance expectations, effort expectation, social influence, facilitating conditions on the use of technology. In the thesis, anxiety factor is used as an independent variable instead of facilitating condition factor. The effect of four main factors on the consumers' intentions to buying smart home was tested by structural equation modelling analysis on 390 consumers in Bursa city.