Suriyeli mültecilerin siyasal söylemdeki yeri (2011-2016): Türkiye örneği
Syrian refugees in political discourse (2011-2016) : The Turkish case
  1. Tez No: 459913
  2. Yazar: ECE ÇİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU TOĞRAL KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem, Göç, Söylem Analizi, Suriyeli Mülteciler, Discourse, Migration, Discourse Analysis, Syrian Refugees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sosyal bilimlerde son yıllarda çalışılan bir alan olarak söylem analizi, bilgi ve gerçekliğin üretimi noktasında iktidar ilişkileri ile bağlantılıdır. Günümüzde iktidarın elinde bulundurduğu söylem gücü yoluyla sosyo-ekonomik, kültürel ve siyasal ilişkilerin üretimi ve tekrar üretimi mümkündür. Son yıllarda Suriye İç Savaşı'ndan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin siyasi arenada gerek parti programları gerekse seçim propagandaları yoluyla özneleştirildiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmanın odak noktasını Suriyeli mülteciler üzerine üretilmiş siyasal söylemler oluşturmuş olup bu çalışmada multidisipliner bir tez olarak dilbilimsel bir söylem analizinden çok söylem ve pratiğin uyumunun irdelenmesi ön planda tutulmaktadır. Bu bağlamda daha çok Foucauldian analizden yararlanılarak, siyasal aktörlerin kullandıkları söylem öznesi ile pratikte Suriyeli mültecilerin özneleşme sürecinin birbiri ile paralelliği incelenmektedir. Tez içerisinde ileri sürülen tartışmalar üç aşamada şekillenmektedir: ilk aşama; söylem ve söylem analizi hakkında kavramsal çerçevenin, kullanılan terimlerin kuramsal altyapı ile kurgulanması; ikinci aşama; Suriyeli mültecilerin göç etme sürecini kavrama açısından Suriye İç Savaşı'nın kısa tarihsel arka planı akabinde, Suriyeli mültecilere yönelik sosyal ve hukuki düzenlemelerin ortaya konulması; son aşamada ise bu çalışmanın siyasal söylem üzerine analiz kısmını oluşturan hâlihazırda politikalarını icra etme gücü olan partilerin öncelikle milletvekilleri ile yapılan mülakatlara, devamında parti programlarına, seçim propagandalarına, TBMM tutanaklarına, medyada verilen konu hakkındaki demeçlerine yer verilmesi ve pratikteki özne konumlarının incelenmesi şeklindedir. Genel olarak bu tez üç ana fikir üzerine yoğunlaşmıştır. Birincisi, bilgi-iktidar ilişkileri söylemlerle güçlendirilir ve tekrar tekrar üretilerek yerleşmiş pratikler olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci olarak, son yıllarda Suriyeli mülteciler siyasal söylemlerle yoğun bir şekilde özneleştirilmektedirler. Son olarak, Suriyeli mülteciler üzerine yapılacak bir söylem analizi, pratiklerin ve siyasal söylemin paralelliklerinin/karşıtlıklarının incelenmesi şeklinde kurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Discourse analysis as one of the most studied issues of social sciences these days is related to power relations in terms of production of information. The production and the reproduction of the socio-economic, cultural and political relations are possible today through political leaders' power of discourse. Over the last few years Syrians taking refugee in Turkey are used as subjects in political parties' programs and electoral campaigns. Then, the present multi-disciplinary study concerns political discourses produced in Turkey regarding Syrian refugees. It focuses on the coherence between parties' rhetoric and practice instead of a linguistic analysis of political discourses. We used particularly Foucauldian analysis in order to understand the connection between the rhetoric used for the subject by political figures and the subjectivity process of Syrian refugees. For this purpose, we firstly set up the conceptual framework on discourse and discourse analysis by taking into consideration the theoretical bases of used terms. Secondly, following the description of the historical background of the Syrian civil war, social and legal regulations regarding Syrian refugees in Turkey were introduced to understand Syrian migration process. At last, the statements of political parties in the Assembly and speeches of their leaders, having the power and the ability to produce politics were examined to view the“subject”Syrian refugee in their agenda, elections campaigns, Parliamentary minutes, and in politics press releases. Briefly, this study focuses on three main points: Firstly, information-power relationships can be strengthened through discourses that produce and reproduce these relationships as established practices. Secondly, the subjectivity process of Syrian refugees emerges through political discourse. Finally, the discourse analysis about Syrian refugees can be realized by examining convergence and divergence between political discourses and practice.