Kamu kurumlarında erteleme davranışı: Bir kamu kurumunda örnek çalışma
Postponement behavior in the public organization an example study at the public organization
- Tez No: 459912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR DİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Erteleme Davranışı, Zaman Tuzağı, Kamu Kurumu, Kamu Kültürü, Postponement Behavior, Time Trap, Public Institution, Public Culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, kamu kurumunlarında çalışan kişilerin/personelin genel erteleme davranışlarının çeşitli değişkenler bakımından nasıl bir farklılık gösterdiğinin ortaya konulması ve değerlendirilmesidir. Erteleme, tamamlanması gereken işlerin gerçekçi olmayan bir şekilde ileri atılması ya da kısa vadede elde edilecek ödülleri, uzun vadede elde edilecek ödüllere tercih etmektir. Erteleme sorunu yaşayan insanların niyetleri ve davranışları arasında büyük bir tutarsızlık vardır. Bu kişiler, çalışma projelerine büyük bir iyi niyet ve cesaretle yaklaşıyor gibi görünmektedirler ancak bu niyetlerinde uzun bir süre sebat etmek bir yana zamanında eyleme geçmeyi başaramamaktadırlar. Günlük hayatta çoğu insanda görülen erteleme davranışı işletmeler için de bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışanların mesai sürecinde işlerini veya maiyetindeki faaliyetlerini sonraya bırakmalarına neden olan bu davranış, çoğu kez örgütsel varoluşun sorgulanmasına varacak sonuçlara yol açabilmektedir. Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Örneği'nde örgüt çalışanlarının erteleme davranışını ele alacak olan bu araştırma yukarıda sıralanan gerekçelerden dolayı önem arz etmektedir. Buradan hareketle araştırmanın problem cümlesi“Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde çalışan personelin erteleme davranışı ne düzeydedir? Bu davranışın yaygınlığı sosyo-demografik değişkenlere göre farklılık göstermekte midir? Araştırmaya dâhil edilecek kişilerin bu konudaki görüşleri nelerdir?”biçiminde formüle edilmiştir. Çalışmanın kuramsal ve kavramsal alt yapısını inşa etmeyi hedefleyen birinci bölümünde, erteleme kavramı ve tanımı, erteleme davranışı, erteleme türleri ve ertelemenin temel bileşenleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde kamu ve kamu kurumları, sınıflandırmaları, kurum kültürü ele alınmış yapısı gereği bir kamu kurumu diğer bir değişle örgüt olan Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümünde ise Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde çalışan personelin erteleme davranışı bazı değişkenler açısından incelenmiş ve bu davranış türünün örgütün iş akışına etkisi noktasında yapılan değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this investigation is to reveal suspense behavior of the staff working in public organizations in terms of several variables and to determine how this kind of behavior affects the workflow of the organization. The procrastination is to throw forward the tasks that need to be completed in an unrealistic manner or to prefer short term rewards to long term rewards. There is a huge discrepancy between intentions and behaviors of people with procrastination problem. These people seem to approach projects with good intention and courage but are unable even to take action, let alone perseverance for a long time. The procrastination behavior seen in many people in daily life also arises as a trouble for businesses. This behavior in the process of work time causing the staff to defer their tasks or activities, might lead to consequences up to question the organizational existence. This research dealing with the procrastination behavior of organization staff in the case of Eskişehir Provincial Directorate of Youth Services and Sports, is very important due to the reasons listed above. Starting from this point of view, the problem statement of the research is formulated as: ''What is the level of the procrastination behavior of the staff working in Eskişehir Youth Services and Sports Provincial Directorate? Is the prevalence of this behavior varies according to socio- demographic variables? What are people's opinions on this subject who will be included in the research?''. In the first chapter to aim to build the theoretical and conceptual sub-structure of study, concept and definition of procrastination, procrastination behavior, procrastination types and basic components of procrastination are explained. There is informed about Eskişehir Youth Services and Sports Provincial Directorate dealing with Public and public institutions, classifications, public culture in the second chapter. In the last chapter of study; Procrastination behavior of personnel of Eskişehir Youth Services and Sports Provincial Directorate was inspected with some variables and there are an evaluations the impact the type of organization workflow.