R-1 numaralı Rusçuk Şerʽiyye Sicilinin çeviri yazısı ve tahlili (H. 1066-1068/M.1656-1658)
Transcription and analysis of Ruse Court Register no: R-1 (Hijricalendar 1066-1068/ Gregoriancalendar 1656-1658)
- Tez No: 459924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rusçuk, Şer‛iyye Sicili, Kadı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezde, Osmanlı Devletinde mahkeme kayıtlarını içinde barındıran şerʻiyye sicillerinden biri olan R-1 No'lu Rusçuk Şerʽiyye Sicili'nin çeviri yazısı ve tahlili ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sicil çalışması, XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti'ne bağlı bir bölge olan Rusçuk'a ait olup R-1 No'lu defterin günümüz Türkçesine aktarılması ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile değerli bir materyalin, araştırmacıların kullanımına sunulması hedeflenmiştir. Defterin Latin alfabesi ile yazımı sırasında basit transkripsiyon kuralları uygulanmıştır. Transkripsiyonu yapılan metindeki hükümler, tarihsel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Ana metine geçmeden önce Osmanlı hukuk sistemi ile Rusçuk ve çevresinin tarihi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. R-1 numaralı Rusçuk Şerʻiyye Sicili, Bulgaristan'ın Milli Kütüphanesi'nde mevcut olan ve Sofya'daki Cyril ve Methodius Kütüphanesi Şark Koleksiyonu'nda bulunmaktadır. Bu sicil ve Rusçuk ile ilgili diğer siciller Tarih bölümü öğretim üyelerince üniversitemize kazandırılmıştır. Çeşitli konularda 203adet hükmün yer aldığı defter, dönemin siyasi, kültürel, ekonomik ve askeri yönleri hakkında bilgi vermektedir. Hükümlerden edinilen bu bilgiler doğrultusunda Osmanlı Devleti'nin taşradaki uygulamaları ve Rusçuk'un Osmanlı tarihindeki önemi gözler önüne serilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Inthisthesis, it wasattemptedtorevealthetranscriptionandanalysis of theRuse Court RegisterRecordsthe R-1 numberwhich is one of thecourtregisters of theOttomonEmpire. Itmeanscourtrecords. TheregisterworkbelongstoRusethatis a cityconnectedtotheOttomanstate in the 17th century. Theaimof thisstudyis totranslateandevaluatetheregister, numbered R-1.Thisstudyaimedtopresent a valuablematerialtothe service of theresearchersin Latin Alphabet.Inthisstudysimpletranscriptionruleswereapplied. Thetranscriptionprovisionshavebeenevaluvatedfromthehistoricalpoint of view. Beforethe main text,informationabouttheOttoman legal systemandthehistory of Ruseanditssurroundingsweregiven. R-1 numberedRusecourtregister is located in thelibrary of CyrilandMethodiusin Sofia. ThisregisterandotherrecordsrelatedtoRusewerebroughttoouruniversitybythelecturers of historydepartment. Thebookwhichcontains 203judges on variousissues, providesinformationaboutpolitical, culturaleconomicandmilitaryaspects of theperiod. Inaccordancewiththeinformationobtainedfromtheprovisons, thepractices of theOttomanstate in theprovincesandtheprominence in theOttomanHistory of Rusearerevealed. Inaddition, thetextwhichwasstudied, is orijinal andhistoricaldocumentthat can be usedbytheresearchers. KeyWords: Ruse, Court Register, Kadi