Hüsamuddin Ali Bitlisinin Câmiu t-Tenzil ve t- Te vil adlı tefsirinin A raf suresinin tahkiki
ىٍحٓش ٝطلو٤ن ٍُٔٞس ح٧ػَحف 'ظايغ انرُىٚم ٔانرؤٔٚم'ُ لٔخّ حُي٣ ٖػِ٢ رٖ ػزيهللا حُزيُ٤ٔ٢ حُٔظٞك٠٘ٓ ش )
- Tez No: 459930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hüsameddin Ali Bitlisî, Camiu‟t-Tenzil ve‟t Te‟vil, Kur‟an, İşârî Tefsir, Hussam Al-Din Al-Badlisi, Jamih Al-Tanzil wa Al-T'wil”, The Holy The Qur‟an, Indicative Interpretations. Praise be to Allah, Lord of the Worlds
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Hüsamuddin Ali Bitlisî'nin Camiu't-Tenzil ve't Te'vîl Tefsirinin A`raf suresinin Tahkiki. Elyazma eserleri, İslam mirasında bir yekûn oluşturmakla beraber şimdiye kadar bunlara gereken değer verilmemiştir. Hüsameddin Ali b. Abdullah el-Bitlisî, (909/1504) Camiu‟t-Tenzil ve‟t Te‟vîl Tefsiri de bu türden bir eserdir. Bu tefsirin A„raf suresinin tahkikini yüksek lisans tezi olarak seçtim. Bu çalışmam esnasında müellifin, bu kitapta rivayet, dirayet ve işârî tefsir ekollerini bir arada topladığını gördüm. Tahkik çalışmamı iki bölüme ayırdım: Birinci bölüm: yazarın şahsi ve ilmi hayatıyla beraber bu tefsirin tanıtımını, kaynaklarını, değerlendirilmesini, yazarın metodunu ve bu kitabın el yazma nüshaların özelliklerini beyan ettim. İkinci bölüm ise tefsirin A`raf sueresinin tahkikini oluşturmaktadır. Vardığım sonuç, bu tefsirin, önremli işârî tefsirlerden olup diğer tefsirlerin ihtiva etmediği bazı önemli bilgileri içermesidir.
Özet (Çeviri)
Study and Investigation for“Surah Al-A'raf ”from“Jamih Al-Tanzil wa Al-T'wil”Interpretation for Hussam Al-Din Al-Badlisi. The Islamic Heritage is a rich heritage from several faces, one of these faces related to manuscripts which are priceless; however, many of these manuscripts have not yet been investigated. One of these values manuscripts, the interpreter manuscript for Sheikh Hussam Al-Din Al-Badlisi (909/1504). Therefore I interested to choose it for my Master degree thesis, with the encouragement and guidance of our worthy professor Dr. Naim Donar, God reward him good. This manuscript consists of four volumes and my share is“Surah Al-A'raf ”Through my investigation of it I found it as a work combines among interpretation schools from novel and indicative, and its interpretation is a middling not long boring or short disruption. I divided my investigation into two parts: The first section includes the study for translating the Sheikh‟s personal and scientific life. It also includes the definition of the interpretation, its sources and its evaluation, the author‟s method, my work in the investigation, and the description of the copies of the manuscript. The second section includes the verification of manuscript texts and its investigation. I conclude that this interpretation is so important, that it is one of the Indicative interpretations, and contains some sciences and arts that you can not find it in others. And I ask God to be useful to all.