Şani divanı (İnceleme-metin)
Şani divani (Analysis – text)
  1. Tez No: 459940
  2. Yazar: AHMET TUNA TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şâni, Şânî Divanı, divan şiiri, divan, Şânî, Şânî Divan, divan poetry, divan
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışmada hangi yüzyılda yaşadığını tam olarak belirleyemediğimiz Şânî'nin divanının çeviri yazılı metni hazırlanmış, daha sonra Şânî Divanı'nın biçim, içerik, dil ve anlatım özelliklerinin incelemesine çalışılmıştır. Böylece onun edebî kişiliği hakkında bazı ipuçları elde edilmiştir. Şânî'nin şiirlerinden medrese eğitimi de görmüş mutasavvıf bir şair olduğu anlaşılmaktadır. Şiirlerinde beşeri aşkla birlikte tasavvufî özellikler de görülür. Şânî'nin dili, yaşadığı devirde oluşmaya başlayan Klasik Osmanlı Türkçesiyle birlikte daha çok Eski Anadolu Türkçesine ait dil özelliklerini göstermektedir. Daha önce üzerinde herhangi bir akademik çalışma yapılmamış olan Şânî ve Şânî Divanı'nın bu çalışmayla incelenmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Şânî whom we can't exactly determine in wichh century he lived, the translated writen text of his divan has been workedon, after that Şânî Divan has been analyzed in term of style, context, language and expression. Thus, we have found same clues on this literary personality. It is also understood from his poems that Şani is a mystic poet who studied at madrasah. Mystic features with human love are seen in his poems. The language that Şani used shows the characteristics of Old Anatolian Turkic with the Classical Ottoman Turkic which started to form in the period that he lived. With this study, Şânî and Şânî Divan, which has not been subject of any academic study previously, has been ardently analysed.