DWW's humanitarian space in Turkish foreign policy
Yeryüzü Doktorları'nın Türk dış politikasındaki insani yardım alanı
- Tez No: 459964
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: insani yardım alanı, YYD, inşacılık, eleştirel jeopolitik, Türk dış politikas, humanitarian space, DWW, constructivism, critical geopolitics, Turkish foreign policy
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
1990'lar, Uluslararası İlişkiler alanında inşacılığın yükseldiği yıllar olmuştur. Bu tarihten itibaren realizm inşacılık karşısında önem kaybetmeye başlamıştır. Yine bu süreçte, normlar, gelenekler ve kültürler, güvenlik, devlet çıkarları ve güç gibi kavramlarından daha fazla ön planda olmuşlardır. Bu yeni eğilim teorisyenleri etkilediği kadar karar vericiler ve siyaset yapıcılarını da etkilemiştir. İnşacılığın yükselmesiyle birlikte, eleştirel jeopolitik bakış açısı literatürdeki yerini almıştır. Katı kurallar ve saptamalarla sınırlandırılmaması sebebiyle, eleştirel jeopolitiğin dinamik yapısı siyaset yapıcılar için klasik jeopolitikten daha fazla tercih edilir olmasını sağlamıştır. Eleştirel jeopolitiğin ortaya çıkışı dört ayrı branşın da doğmasıyla sonuçlanmıştır. Bunlar resmi, popüler, yapısal ve pratik jeopolitiktir. Her branş dünya siyasetinin farklı bir alanını açıklamaktadır ve devletler bu şekilde uluslararası ilişkiler sistemi içerisinde daha iyi bir bakış açısı geliştirebilmektedirler. Bu tezde, insani yardım alanının eleştirel jeopolitiğin diğer 4 dalından farklı ve yeni bir dal olarak ortaya çıkışından bahsedeceğim. 1990'larda yaşanan insani müdahalelerdeki başarısızlığın sonucu olarak insani yardım alanı yeni bir eleştirel jeopolitik olarak gündeme gelmiş ve devletlerin insani konulardaki farklı yaklaşımlarını ortaya çıkarmışlardır. Bütün bu değişimler olurken, Türk dış politikası da 21. yüzyılda değişime uğramıştır. Bu değişim statükocu yapıdan revizyonist yapıya doğru olmuştur. Bu dinamik yapı Türkiye'de Türk İşbirliği Koordinasyonunu Ajansı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türk Sivil Toplum Örgütlerini doğurmuştur. Yeryüzü doktorları (YYD) Türkiye'de de aktif olan ve sağlık alanında uzmanlaşan bir sivil toplum örgütüdür. YYD en az gelişmiş ülkelere insani yardım sağlamakta, özellikle de bu ülkelerin yoğun olarak bulunduğu Afrika kıtasına bu yardımları iletmektedir. On yıl içinde YYD Türkiye şubesi YYD'nin dünyadaki en aktif şubelerinden biri haline gelmiştir. YYD, Türk dış politikasının çizgisini takip ederek önemli miktarlarda yardımlar yapmış ve projeler geliştirmiştir. Bu tezde YYD'nin aktiviteleri eleştirel jeopolitik, insani yardım alanı ve insani yardım sistemi içerisinde incelenecek ve Türk dış politikasındaki değişen parametrelerle birlikte bu konuların arasındaki ilişkiler değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
1990's were the rising decade for constructivism in the field of international relations. During this time, realism started to lose its significance against constructivism. Also, norms, traditions and cultures started to be on the frontline rather than security, state interests and power. This trend was there for theorists as well as for decision-makers and policy-makers. As a result of the rising constructivism, a critical perspective for critical geopolitics secured its part in the literature. Critical geopolitics' dynamic situation analysis is more preferable for policy-makers than classical geopolitics because it is not bound to strict rules and assumptions. This emerging critical perspective of geopolitics resulted in four types of new branches. These are formal, popular, structural and practical geopolitics. Each branch explains a different part of the world politics, and states are using them to create a better perspective for the system of international relations. In this thesis, I would like to argue that the humanitarian space also emerged as a new branch of critical geopolitics in the literature, besides the other four that have been mentioned. After the failure of humanitarian interventions of 1990's, humanitarian space was created as a new type of critical geopolitics. With it, states were able to create different approaches to the humanitarian issues. Turkish foreign policy was also transformed in the twenty first century. Its transformation was from a status quo type of structure to a dynamic structure. This dynamic structure resulted in the establishment of different types of institutions in Turkey, like the Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA), Yunus Emre Foundation (YEF), Turks Abroad and Related Communities (TARC) and other Turkish Non-Governmental Organizations (NGOs). Doctors Worldwide (DWW) is one of these NGOs, also active in Turkey, which specializes on health. It is providing humanitarian aid for the least developed countries, especially to the countries in the African continent. Within a decade, DWW Turkey became one of the most active branches of DWW in the world. It was able to generate a significant amount of aid, and was able to develop projects in line with the Turkish foreign policy. In this thesis, activities of DWW will be explained under the theoretical framework of critical geopolitics, humanitarian space, humanitarian system, and changing parameters of the Turkish foreign policy, where the relations between these elements will be further examined.