Politik pazarlama bağlamında belediye başkanlarının performanslarının genel seçimlerde mensubu olduğu partilere etkisi: Atakum Belediyesi örneği
The influence of the mayors' performance on the general elections in the context of political marketing: Atakum Municipality example
  1. Tez No: 459974
  2. Yazar: MUHAMMET ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETKİN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Siyasi Pazarlama, Vatandaş Memnuniyeti, Belediye Başkanı, Siyasi Parti, Municipality, Political Marketing, Citizen Satisfaction, Mayor, Political Party
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Siyasi partilerin yerelde en etkili birimleri belediyeler olduğu kabul edilmektedir. Bu yönden bakıldığında siyasi partilere belediyelerin etkisi olduğu söylenmekte ve hizmetleri ile vatandaşların memnuniyetleri karşısında oy verme eğilimini belediye başkanının mensup olduğu partiye karşı olumlu hale getirdiği düşünülmektedir. Belediyelerin verdiği hizmetleri ölçen, onlara olumlu veya olumsuz geri bildirim yapanlar bu hizmetten faydalanan vatandaşlardır. Beklentilere göre değerlendirme yapan vatandaşların demografik özelliklerine göre bu beklentiler değişmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Samsun merkezde bulunan Atakum Belediyesi sınırları içinde yaşayan vatandaşların belediye hizmetlerinden memnuniyet derecelerinin ölçülmesi ve bu memnuniyet derecesinin ilçede oy kullanan vatandaşların ilçe belediye başkanının mensubu olduğu partiyi tercihte etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışmanın temel sorusu ise“Belediye başkanlarının performanslarının genel seçimlerde mensubu olduğu partinin oy oranını nasıl etkilemektedir?”olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda ilgili belediye başkanının performansının bağlı olduğu partiye olumlu etkisi olduğu ve vatandaşın performansa göre partiyi tercih ettiği sınanmaktadır. Çalışmanın amacına yönelik olarak Atakum İlçesi sınırları içinde yerleşen ve oy kullanabilen vatandaşlara yüz yüze görüşme tekniği ile nicel araştırma yöntemi olan anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen veriler istatiksel paket program kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, belediyenin vatandaşların fiziksel ihtiyaçlarını karşılamasının, yapılan hizmetlerin vatandaşa sosyal ve ekonomik açıdan katma değer katmasının belediye başkanını tercihte etkisi olduğunu ve de bu etkinin partiye oy vermede olumlu katkı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Political parties are considered to be the most effective units in the local municipality. From this point of view it is said that political parties are influenced by municipalities and it is thought that the tendency of voters to vote for their services and citizens' satisfaction is positive towards the party that the mayor belongs to. Those who measure the services provided by the municipalities and make positive or negative feedback to them are benefiting from this service. These expectations vary according to the demographic characteristics of the citizens who evaluate according to the expectations. The main purpose of this study is to measure the satisfaction levels of the municipal services of residents living in the Atakum Municipality borders located in the center of Samsun and to investigate whether this level of satisfaction is the party preference in which the citizens who vote in the district are members of the district mayor. The main question of this study is“How does the performance of the mayors affect the voting rate of the party whose membership is in the general elections?”In this context, it is tested that the performance of the relevant mayor is positive and that the citizen prefers the party according to the performance. For the purpose of the study, a face-to-face interview technique was applied to citizens who settled in the Atakum District and who were able to vote, as a quantitative research method. The obtained data were evaluated using the statistical package program. Findings have shown that the municipality's preference for the municipality's ability to meet the physical needs of its citizens, the social and economic added value of citizen's services to the citizen, and the positive contribution of this effect to the party's vote.