Kariyer yaşamında karşılaşılan engeller ve iş yaşam yalnızlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik kadın akademisyenler üzerine bir araştırma
A research on woman academicians aimed at specifing of the relationship between the obstacles being bumped into career life and job living loneliness
  1. Tez No: 459973
  2. Yazar: KÜBRA GERDEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ASIF YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, İş Yaşam Yalnızlığı, Kadın Akademisyenler, Career, Business, Life, Loneliness, Female Academics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünya Ekonomik Forumunu yayınlamış olduğu“Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Rapor”unun 2010-2011 verilerine göre, 139 ülke içerisinde Türkiye; cinsiyet eşitsizliği sıralamasında 126, Kadınların ekonomik yaşama katılımı sıralamasında 131, Eğitim yaşamına katılma açısından 109, politik yaşama katılma açısından ise 99'uncu sırada bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de yaşayan kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katılmalarında birçok engellerin yer aldığı görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde kadın çalışanlarla ilgili özellikle kariyerlerinde ilerlemelerini engelleyen faktörleri incelemek önem kazanmaktadır. Bu bağlamda kariyer isteği ve yoğun iş temposu nedeniyle bireylerin işlerini yetiştirmeye çalışmak istemeleri bireyleri yalnızlığa itmektedir. Bireyler kariyerlerini gerçekleştirmeye çalışırken farklı engellerle karşılaşmakta ve bu engeller özellikle kadınları iş yaşam yalnızlığına yönlendirip yönlendirmeyeceği araştırılmıştır. Bu çerçevede çalışmanın amacı, kariyer yaşamında karşılaşılan engeller ve iş yaşam yalnızlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yöneliktir. Bu kapsamda kadın akademisyenler üzerinde üzerine bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, anket yöntemiyle elde edilen veriler, SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analizleri yapılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliği için Cronbach α değerleri hesaplanmış, demografik faktörlerin ise yüzde ve frekans değerleri ölçümlenmiştir. Araştırma ölçeklerinde yer alan değişkenlerine ilişkin tanımlayıcı verilerin ortalama, standart sapma, varyans, değerleri belirlenmiştir. Kariyer yaşamında karşılaşılan engeller ve iş yaşam yalnızlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik hazırlanan bu araştırmanın hipotezlerinin test edilmesi, korelasyon ve regresyon analizleriyle ölçümlenmiştir. Böylece Kadın çalışanların kariyer yaşamında karşılaştıkları engeller ve iş yaşam yalnızlığı arasındaki ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Published by the World Economic Forum“the global gender gap report”fame 2010-2011, according to data from Turkey in 139 countries; gender inequalities in the rankings at 126, 131 ranking of the participation of women in economic life, Educational life in terms of to participate in the 109, is ranked 99th in terms of participation in political life. According to this, the social and economic life of women in Turkey participate in the event are among the many obstacles. From this perspective, women in our country especially when dealing with employees is becoming important to examine factors that inhibit their progress in their career. In this context, individuals desire to grow their business and career due to work commitments individuals that want to work leads to loneliness. Individuals face different obstacles and these obstacles of business life while pursuing their careers especially the women is the loneliness we investigated whether orientation to redirect. In this context, the purpose of the study the career life obstacles that are encountered in the determination of the relationship between loneliness and business life is directed. In this context, conducted a survey on female academics. In the study, the obtained data analyzed using SPSS 18.0 package program with the survey method. Reliability of the scales cronbach's α values calculated for the demographic factors of percent and frequency values were measured. Descriptive data for variables in research scale mean, standard deviation, variance, values were determined. The loneliness of his life, career and business life obstacles that are encountered in this research was prepared for the determination of the relationship between hypothesis testing, Correlation and regression analysis were measured. Thus, female employees face obstacles in life and business career that the relationship between the loneliness of life was determined.