17. ve 18. yüzyıl tasavvuf edebiyatında na'tlar
Na'tlar in 17. and 18. century tasavvuf literature
- Tez No: 459993
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Na't, 17. ve 18. Yüzyıl, Şairler…, Tasavvuf, Na't, 17. and 18. Century, Poets..
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Na'tlar, tevhid ve münacaatlardan sonra şairlerin şiirlerinde en çok kullandıkları türler arasında yer almıştır. Gerek tasavvufî edebiyatta gerekse divan edebiyatında kullanılan bu türde şairlerin amacı, Hz. Muhammed (a.s.)'i övmek ve O'na olan sevgilerini dile getirmektir. Özellikle 17. ve 18. yüzyıl tasavvuf edebiyatında şairlerin artışıyla sıkça kullanılan bu tür, divanlarda sayıca farklılıklar göstermektedir. Çalışmamızda 17. ve 18. yüzyıl tasavvuf edebiyatı birlikte ele alınmıştır. Bu iki yüzyıl hakkında genel bilgiler verildikten sonra şekil ve muhteva bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Na'tlar, the type of poetry most often used in poetry poems after tawhid and mutaat. In this type, which is used both in Sufi literature and in divan literature Purpose of poets, to praise Hz.Muhammad (a.s.) and to express his love for him. Especially in the 17. and 18. century mystic literature, this type, which is frequently used with the increase of poets, shows a number of divisions. The 17. and 18. century mystic literature was handled together in our work. After giving general information about these two centuries, they are examined in terms of shape and content.