Küreselleşme ve uluslararası nükleer silahlanma
Globalization and international nuclear armament
  1. Tez No: 459994
  2. Yazar: ÖYKÜ OĞULBALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Nükleer Silahlanma, Güç, Güvenlik, Caydırıcılık, Globalization, Nuclear Arms, Power, Security, Deterrence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kültürlerin sınır ötesi etkileşimi ve ulus devletlerin etkinliğini yitirmesi, baskı, şiddet ve ekonomiyi çıkarları doğrultusunda kullanan kapitalist ülkelerin“güçlü”kabul edilmesine sebep olmuştur. Güçlü ülkelerin daha güçlü, güçsüzlerin daha güçsüz olması küreselleşen dünyada kaçınılmazdır. Küreselleşmenin siyasi, askeri ve ekonomik alanda tetiklediği eşitsizlikler her ülkede güvenliği arttırma ihtiyacı doğurmuştur. Güçlü olmak daha güvenli ve caydırıcı olmak demekti. Savunma sanayii ve silahlanma yarışları böylece başladı. II. Dünya Savaşı'nı atom bombası kullanarak sonlandıran Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünyadaki tek nükleer güç olmadığını anladığında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni (SSCB) kendi güvenliğine karşı en büyük tehdit olarak tanımlamıştır. Nükleerleşen küresel dünyada güçlü iki kutuptan biri ABD diğeri ise SSCB olmuştu. Diğer ülkelerin caydırıcılığını arttırmak için nükleer silahlanmaya yönelmesi, nükleer gücün dünya üzerinde istenmeyen sonuçlar doğurması riskini arttırdı. Bu nedenle devletlerarası antlaşmalar imzalandı. Günümüzde Avrupa Kıtasında İngiltere ve Fransa da, Asya Kıtasında Çin, Kore, Hindistan, Pakistan, İran ve İsrail, ABD ve Rusya'dan sonra nükleer silaha sahip olan ülkelerdir.
Özet (Çeviri)
Due to the cross-border engagement of cultures and the erosion in the sovereignty of nation states; the capitalist states, practicing violent and repressive policies as well as using the economy for their self-profit, were regarded as the powerful states. In the global world, it is inevitable that the powerful states become more powerful while the weak become weaker. The conditions of disparity in politics, military potential, and the economy triggered by globalization led every country to be in need of more safety and security, which meant that the more deterrent power the state had, the safer the people living in that country were. Hence, the defense industry and armament race were initiated in due course. Even U.S.A, ending the World War II by launching an atomic bomb, defined USSR as the most important threat after realizing that the U.S. is not alone in the nuclear industry. U.S.A was the authority and USSR became the opposite pole in our nuclear global world. The other states, following the path which U.S.A and USSR have taken and desiring to have deterrent power, headed for nuclear armament, which created an increasing risk of unavoidable and undesirable consequences. It was for such reasons that the states signed a number of international treaties. England and France in Europe, China, Korea, India, Pakistan, Iran and Israel in Asia, are the countries other than the U.S. and Russia having nuclear weapons.