Kişilik özellikleri, işe karşı tutum ve mesleki bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A research on the relationship between personal attributes, attitude toward work and occupational loyalty levels
  1. Tez No: 459997
  2. Yazar: OSMAN SEYİT COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, İşe Karşı Tutum, Mesleki Bağlılık, Personality Characteristics, Attitude Toward Work, Professional Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kişiliğin işe yönelik tutum ve mesleki bağlılık arasında bir bağlantı oluşturmak ve söz konusu kavramları nitelik ve nicelik olarak analiz etmek. Aralarında pozitif ya da negatif korelasyon olduğuna daire sonuca varmaktır. Araştırmada temel olarak inşaat, tekstil, turizm-ulaşım, lojistik ve diğer sektörlerden toplam 150 katılımcı ile oluşturulmuştur. Katılımcılar kolayda örneklem metoduna göre seçilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayanmaktadır. Kişisel özellikler, mesleki bağlılık ve işe karşı tutum ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların mesleki bağlılık, kişisel özellikleri ve işe karşı tutum düzeylerinin bitirilen okula, sektöre, toplam hizmet süresine, medeni durumuna göre anlamlı farklılıklar gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmada kullanılan kişişel özellikler, işe karşı tutum, mesleki bağılık düzeylerinin demografik değişkenlerle olan ilişkilerinde grup ortalamaları açısından anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Kişilik özelliklerinin, işe karşı tutum ve mesleğe bağlılık düzeyleriyle ilişki ve etkili olduğu görtermektedir. Farklı durumlarda farklı davranış stilleri gösteren bireylerin tutum ve davranışlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Temel olarak her davranışın arkasında bir istek, önünde ise amaç bulunmaktadır. Demografik değişkenler arasında; yaş, cinsiyet, medeni durum, unvan, bitirilen okul, sektör ve toplam hizmet süresi dikkate alınmıştır. Fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan her insanda bulunan farklılıklar kişilik özelliklerinin temelini oluşturur. Kişilik insanların çevreyle etkileşimini, düşüncesini, davranışlarına yön vermektedir. Amaçlara varmak için birey isteklerinin doyurulması gerekir. Birey kendi dünyasına uygun ve kedine özgü nitelikte çizdiği amaçlarına ulaştığı ölçüde mutlu olmaktadır. İş gören işletmeden bir çok şey beklemekte ve bu beklentinin ana kaynağına sahip olduğu karakter özellikleri belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purposes of this study are not only making a connection between personality's attitude to work and professional commitment, but also analysing aforesaid concepts according to both quality and quantity. Addition to these purposes, this study also aims to come to conclusion whether there is negative or positive correlation between them. 150 participants are included in this research vary by sector (textile, tourism, transportation, logistics and etc.) Participants are chosen according to convenience sampling method. The research based on relational screening model. Characteristics, professional commitments and attitude to work scales are used. It was come out that participants' level of their professional commitments, their characteristics and their attitude to work vary in compliance with their education level, sectors, marital status and service period. Also the characteristics used in this research found out remarkable differences in relationship between characteristics, professional commitments, attitude to work and demographical factors by group averages.It was shown that characteristics are both related to and highly effective on professional commitments and attitude to work. There are several factors affecting the behaviours of individuals who act in different ways under different circumstances. Basically there is always will behind each behaviour and always aim prior to each behaviour. Age, gender, marital status, level of education, sector, total service period, title are taken into consideration as demographical factors. Every difference such as physically, emotionally and mentally lies in every person puts together the foundation of person's chacteristics. Personalitydiverts people's behaviours , their interaction with the environment, their thoughts. In order to reach the goals, individual's will needs to be satisfied. Individual gets happy as long as he reaches his goals which are appopriate for his own world. Employee expects much from the enterprise and characteristics having the main source of this expectation are defined.