Adli muhasebe ve bağımsız denetime etkisi
Forensic accounting and independent auditing effect
  1. Tez No: 459998
  2. Yazar: ALİ ÇİTE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Muhasebe Denetimi, Adli Muhasebecilik, Forensic accounting, Accounting Auditing, Forensic accountancy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Küreselleşme ile birlikte adli muhasebe uygulamalarına ihtiyaç daha da artmaktadır. Dünyada yaşanan birçok finansal skandallarla birlikte hilelerin önlenmesi ve tespiti artık önemli hale gelmiştir. Yetersi kalan muhasebe denetimi sonucu adli muhasebe uygulamaları ihtiyaç haline gelmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da uygulanmakta olan adli muhasebe hizmetleri, mali anlaşmazlıklar içeren adli konularda muhasebe, denetim ve analitik incelemelerden yararlanarak mahkemelere ve avukatlara destek sağlamaktadır. Adli muhasebe uygulamalarıyla davalara destek verme, işletmelerde hilelerin tespiti ve ortaya çıkarılması, uzman tanıklık hizmetleri verilmektedir. Adli muhasebe uygulamalarında birçok bilimden yararlanılarak mahkemeye intikal etmiş konuların çözümü aranmaktadır. Türkiye'de uygulanmakta olan bilirkişilik sisteminin eksiklikleri ve bu eksikliklerin adli muhasebe hizmetiyle çözümüne değinilmiştir. Bu çalışmanın amacı, adli muhasebe kavramı ve adli muhasebe uygulamaları hakkında bilgi vermek, ülkemizdeki gerekliliğini vurgulayarak adli muhasebe uygulamalarının gelişimine ve bilinirliğine katkı sağlamaktır. Çalışmada örnek uygulama ile adli muhasebecinin hilelerin tespitinde ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasındaki rolü ve önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization, the need for forensic accounting applications is increasing. Along with many financial scandals in the world, the prevention and detection of deceit has become important now. The rest of the rest of the accounting audit has become the need for forensic accounting applications. Judicial accounting services, particularly in the United States and Canada, provide court and lawyers with assistance in accounting, auditing and analytical examinations for forensic cases involving financial disputes. Providing counseling support through forensic accounting practices, detection and detection of frauds in businesses, expert witness services. Forensic accounting applications are being sought through the use of a lot of science to solve the issues that have been brought to court. The deficiencies of the expertise system in Turkey and the solution of these deficiencies by judicial accounting service are mentioned. The aim of this study is to give information about the concept of forensic accounting and forensic accounting applications, to contribute to the development and awareness of forensic accounting applications by emphasizing the necessity in our country. The case study emphasizes the role and importance of the forensic accountant in the detection of frauds and the uncovering of irregularities.