Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ve öz-anlayış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing of relation between college students emotional i̇ntelligence and their levels of self-compassion
  1. Tez No: 459996
  2. Yazar: EBRU ÇIRPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Öz- Anlayış, Emotional İntelligence, Self-Compassion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ile öz-anlayış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bulunan ilişkiler doğrultusunda öneriler geliştirilmesidir. Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde okuyan lisans öğrencileri, örneklemini ise eğitim fakültesi ve mühendislik fakültesin'de 1., 2., 3., 4., sınıfa devam eden, 157'si kız, 143'ü erkek olmak üzere 300 öğrenciden oluşturulmuştur.Veri toplama aracı olarak Neff (2003b) tarafından geliştirilen ve Türkçe güvenirlik ve geçerlik çalışması Deniz, Kesici ve Sümer (2008) tarafından yapılan Öz-Anlayış Ölçeği ve Petrides ve Furnham (2000, 2001) tarafından geliştirilen, Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması Deniz, Özer ve Işık (2013) tarafından gerçekleştirilen Duygusal Zeka Özelliği-Kısa Formu (DZÖÖ-KF) kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin bazı kişisel bilgileri için ise ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır.Bu araştırma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama türünde bir araştırmadır. Çalışmada kullanılan ölçekler ve anketler ile elde edilen verilere ilişkin yüzdelik ve frekans dağılımlar saptanmış, ulaşılan sonuçlar tablo olaral bulgular bölümünde yorumlanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen bilgilerin istatistiksel analizinde SPSS WİNDOWS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, ortalama, t-testi, korelasyon analizi, anaova testi, non parametrik analiz ve çeşitli çoklu karşılaştırmalar testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin puan ortalamaları cinsiyet, aile yapısı, anne baba tutumu değişkenlerine göre anlamlı derecede farklılaşırken, sınıf, mezun olunan lise, yaşamın çoğunu geçirdikleri yer, kardeş sayısı, kaçıncı çocuk ve ilkokulda öğretmen değişimi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Üniversite öğrencilerinin öz-anlayış puan ortalamaları anne baba tutumu değişkeni açısından anlamlı düzeyde farklılaşırken diğer değişkenler açısından anlamlı farklılaşma yoktur. Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyi puanları ile öz-anlayış düzeyi puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This examination's aim is to analyse relation between college students' emotional intelligence and their levels of self-compassion and developing suggestions regarding these relations. Examinition's scope is the college student of Yıldız Teknik University studying in 2014-2015 academic year, and its sample is the group of 300 student (girls-157, boys-143) in college of education and faculty of engineering; 1,2,3,4. grades. Data collecting mediums are: Turkish reliability and validity study developed by Neff (2003b), self-compassion scale developed Deniz, Kesici and Sümer (2008), Turkish version of reliability and validity study by Petrides and Furnham (2000, 2001) and emotional intelligence questionnaire characteristics (EIQC) BY Deniz, Özer, Işık (2013). Questionnaire of some personal information is used for students attending to this research. This research has chosen relationally surveillance through general surveillanca patterns. Percentage and frequency distribution related to the datas obtained by the scales and questionnaires used in the research are determined, results are interpretde in findings section. İn the resarch, at statistical analyse for the information obtainde with the data collection instruments, SPSS WİNDOWS 15.0 package is used. Tests used in the analyse of datas are: frequency, avarage, t-test, correlational analyse, anova test and some multiple comparisons tests. As a result of the research, avarage point of college students' emotional intelligence differentiate dramatically related to sexe, structure of family, attitude of parents variables but according to variables of class, graduated high scholl, environment in which they lived, number of siblings, situtation of being which child, change of teacher in the primary school no differentiation is founded. College students' average points of self- compassion differentiate significantly according to attitude of parents but acording to the other variables there's no meaningful differentiation. College students' average points of emotional intelligence and their average points os self-compassion are related in a positive way.