Türkiye'deki işletmelerde bağımsız denetimin rolü ve kayıt dışı ekonomiye etkisi
Evaluating the role and effect of independent auditing on subterranean economy
- Tez No: 460004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Denetim, Kayıt Dışı Ekonomi, Audit, independent audit, subterranean economy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
İş dünyasında işletme yöneticileri, işletme ortakları, çalışanlar, yatırımcılar, kredi verenler, devlet kurumları, toplum ve danışmanlık kuruluşları, işletmeler hakkındaki verecekleri kararlarda finansal tablolardaki bilgileri değerlendirmektedirler Günümüzde teknolojinin ve bilgi düzeyinin artmasıyla birlikte dünya ekonomisindeki gelişmişlik düzeyinde artış yaşanmıştır. İşletmeler bu gelişimden etkilenip, daha karmaşık bir yapıya kavuşarak finansal tablolarındaki yanlış yapma olasılıkları artmıştır. Bu sayede hem ekonomi alanında, hem de diğer alanlarda denetim faaliyetlerinin önemi artmıştır. Bilgi kullanıcıları denetim faaliyetlerini kendileri yapamayacaklarından dolayı bağımsız denetime başvurmaktadırlar. Bağımsız denetimi kısaca işletmelerin finansal tablolarının, mevzuat doğrultusunda gerçeği yansıtıp yansıtmadığının, bağımsız denetçiler tarafından kontrol edilmesi olarak tanımlayabiliriz. Kayıt dışı ekonomi ise genel anlamda kayıt altına alınmayan, devletten gizlenen ve denetime tabi tutulmayan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Son yüzyılın en önemli problemlerinden biri olan kayıt dışı ekonomi, hem gelişmiş ülkelerde, hem de gelişmekte olan ülkelerde, farklı boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı ekonomi devlete ve topluma zarar vermekle birlikte ekonomik ve sosyal alanlarda dengesizliğe sebep olmaktadır. Ülkemizde kayıt dışı ekonominin ortaya çıkış nedenlerinin en önemlilerinden biri ise gerek idare tarafından yapılan denetimin, gerekse işletmeler tarafından yapılan bağımsız dış denetimin yeterince etkin olmamasıdır. Bu çalışmanın amacı ülkemizdeki işletmelerde bağımsız denetimin rolünü ve kayıt dışı ekonomiye etkisini ortaya koymak ve değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In the business world, business managers, business partners, employees, investors, lenders, government agencies, community and consultancy organizations, make decisions about enterprises by evaluating the information in the financial statements. Nowadays, with the increase in technology and knowledge, the level of development in the world economy has increased. Enterprises have also been affected by this development, becoming more complex, increasing the likelihood of making mistakes in their financial statements. In this regard, the importance of audit activities has increased both in economy and in other fields. Information users apply for independent auditing facilities because they can not perform audit activities themselves.Independent auditing can be defined as the fact controlling of the the financial statements of the enterprises by independent auditors to determine whether they reflect the reality in line with the legislation. The subterranean economy can be defined as unrecorded and non-auditable facilites, that are hidden from government The subterranean economy, one of the most important problems of the last century, is confronted in different scales both in developed and developing countries. The subterranean economy causes damage to the society as well as causing imbalance in economic and social domain. One of the most important reasons for the emergence of the subterranean economy in our country is that, neither audit facilities carried out by the government nor independent external audit facilities carried out by the enterprises are not effective enough The purpose of this study is to evaluate the role and effect of independent auditing on subterranean economy in our country.