Küreselleşmenin Türkiye'de hava taşımacılığı ve sivil havacılığı üzerine etkileri
Globalization's affects in Turkey to air transportation and to civil aviation
- Tez No: 460003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Taşımacılık, Havacılık, Globalization, Transportation, Aviation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ekonomik ve sosyo-politik küreselleşme, ekonomik, politik ve sosyal hayata dair birçok boyutu içinde barındırır. Ancak küreselleşmede ön plana çıkarılan ve sürekli vurgulanan nokta, genel anlamda olayın ekonomik boyutu olmuştur. Zannedildiğinin aksine küreselleşme; sadece ekonomik gelişimi ve kutupsuz bir dünya sistemini ifade etmez. Bu tarz olguların ötesinde küreselleşme, yerküre üzerindeki ekonomik parçalanmışlığı ortadan kaldırma çabalarına yönelik bütüncül bir tablodur. Görüldüğü gibi küreselleşme sadece ekonomik boyutuyla değil, kültürel, toplumsal ve politik bir olgu olarak da karşımıza çıkmaktadır. 1990'lı yıllardan itibaren yerküremizde siyasal, sosyal, kültürel olgular çerçevesinde ortaya çıkan gelişmeleri küreselleşme olarak tanımlayabiliriz. Bu tarihten itibaren ortaya çıkan yeni olguların ulusal sınırlar dışında, dünya geneline yayılması küreselleşmenin genel bir tanımının çerçevelerini belirlemiştir. Dünya kültürleri arasında ekonomik, sosyal, kültürel ve dini ilişkilerin çok hızlı artması, bu dengeler doğrultusunda karşılıklı etkileşimlerin çok hızlı yayılması dünya kültürlerini birbirlerine çok yakınlaştırmıştır. Türkiye ekonomisinin bu dönemine baktığımızda; ülkemiz 30 yıldır devamlı ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşmuş, bu yüzden sık sık ekonomik daralma problemlerini çözme ve siyasi istikrar arayışları ile uğraşma çabası içerisinde yoğun bir enerji harcamak zorunda kalmıştır. Sivil havacılık; akılcı bir yönetim ve doğru bir planlama ile globalleşme ya da küreselleşme adı verilen sisteme ülkemizin olumlu bir şekilde uyum gösterebilmesi için anahtar bir sektör olması nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Ülkemizi; eski dünya kıtalarının kavşak noktasında olması sebebiyle havacılık sektörünün dünya üzerindeki parlayan yıldızı olarak tanımlamak yanlış olmaz. Günden güne artan havayolu taşımacılığına, ülkemizde faaliyet gösteren kamu sektörü ve özel sektöre ait havayolu şirketlerinin başarılı bir şekilde uyum sağlamaları; ülkemizin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel gelişimine ve dünya ülkeleri arasında saygın bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacak birincil öneme sahip bir sektördür. Bu çalışmanın amacı havacılık sektöründe küreselleşme çabalarının olumlu yönde bir nebze de olsa katkı sağlamaktır
Özet (Çeviri)
Globalization, economic, political and social life has many dimensions. However, continuous emphasis has been caused, in general, with an emphasis on his economic size. Contrary to common belief, globalization-economic compliance or non-polar world-system does not refer to an. Beyond these things, globalization is a holistic economic brokenness shaped table. As seen with the terms of economic globalization, cultural, social and political phenomenon emerges. Economic, political, socio-cultural values and the accumulation of formed around these values beyond national borders, the spread of globalization throughout the world be presented as a general description of the world among the nations with different socio-economic, cultural and faith to enter into close relationship with this network of relationships and increase the spread in the nations of the world closer to each other. Indeed, the crisis of the Turkish economy over the last thirty years lives in a continuous and 1990s,“instability-crisis-growth-instability”shows the temperature in helezoni pushed into a loop. Aviation sector with a rational management and accurate planning of our country an embassy globalization or globalization name in a positive way in order to show compliance with the system key due to the fact that a sector has a special significance at this point. Our country; the crossroads of the old world continents due to be the shining star in the world aviation sector, identify. Day by day increasing airway transportation of our country's public and private sector airline companies successfully adapt; our country's socio-economic, socio-cultural development and to achieve a respectable position among the countries of the world will contribute to a sector of prime importance. The aim of this study was to aviation industry globalization efforts in a positive way is to contribute, albeit a little bit though.