Alt yapıda futbol oynayan 13-18 yaş arasındaki oyuncuların yalnızlık, yaşam doyumu, yaşamda anlam arayışı ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between self-esteem, life satisfaction, loneliness, meaning attribution seeking behaviors in life among adolescents aged between 13 and 18, playing footboll in youth setup
- Tez No: 460018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Yalnızlık, Benlik Saygısı, Yaşam Doyumu, Anlam Arayışı, Adolescence, Loneliness, Respect for Self, Life Satisfaction, Search for Meaning
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, alt yapıda futbol oynayan 13-18 yaş arasındaki oyuncuların yalnızlık, yaşam doyumu, yaşamda anlam arayışı ile benlik saygısı arasındaki ilişikliyi incelemektir. Ergenlik dönemi ile birlikte oyuncuların yaşamda anlam arayışları, yaşam doyumları çeşitli değişmeler göstermektedir. Bu değişimler benlik saygılarını etkileyebilmekte ve sportif performanslar düşürmekte ya da yükseltmektedir. Bu da oyuncuların yalnızlık düzeylerini etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı bu üç değişken arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma 2017 yılında çeşitli kulüplerin alt yapılarında oynayan 13-18 yaş arası futbol oyuncularına yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 240 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırma sırasında uygulayıcı tarafından katılımcılara doldurtulmuş ölçekler ile toplanmıştır. Uygulamalar yüz yüze görüşme tekniği ile yapılmış, aynı zamanda; araştırmada yer alan değişkenlerin ölçülmesi amacıyla, katılımcılara kişisel bilgi formu, yaşam doyumu ölçeği, yaşamda anlam arayışı ölçeği, Rosenberg benlik saygısı ve UCLA yalnızlık ölçekleri uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 19 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between loneliness, life satisfaction, search for meaning in life and self-esteem among 13-18 year-old players playing soccer in the underground. With the adolescence period, the search for meaning in life in the actors shows various changes in their life satisfaction. These changes can affect self esteem and reduce or raise sportive performances. This affects the level of loneliness of the players. The purpose of this study is to examine the relationship between these three variables. The research will be conducted for football players between the ages of 13-18 who play in the lower buildings of various clubs in 2017. It is targeted that the sample of the researcher is 240. The data will be collected by the practitioner during the survey with scales to be filled in with participants. Applications will be made by face-to-face interview technique. Attendance personal information form, life satisfaction scale, meaningful search meaning in life scale, Rosenberg self-esteem and UCLA loneliness scale will be applied to measure the variables included in the research. The collected data will be analyzed using the SPSS 19 packet program.