Elektronik turizm pazarlamasında güncel yaklaşımlar ve sosyal medyanın turistlerin destinasyon seçimi üzerindeki etkileri ve analizi
Current approaches in electronic tourism marketing and analysis of the effects of social media on tourists' destination selection
  1. Tez No: 460020
  2. Yazar: GÖZDE YILDIZ SANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Turizm Pazarlaması, Tüketici DavranıĢları, Social Media, Tourism Marketing, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İletişim teknolojileri alanında son otuz yılda yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler, pazarlama yönetiminin her alanında olduğu gibi turizm pazarlamasında da önemli değişimlere yol açmıştır. Özellikle internet teknolojilerinin 1990'lı yıllardan başlayarak hızla gelişimi ve 2000'li yıllarda daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması, hem turizm sektörünün gelişimine yol açmış hem de rekabetin boyutunu değiştirmiştir. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, 2006 yılının sonlarından itibaren sosyal medya kavramının ortaya çıkmasıyla tüm dünyada iletişim olgusunun yeniden tanımlanması gerekmiştir. Sosyal medya gerek iletişim, gerekse sosyalleşme alanında mevcut pratiklerin değişmesine yol açarken pazarlama alanında yeni fırsatların da önünü açmaktadır. Her geçen gün artan kullanıcı sayısı ve farklı uygulamaların geliştiği bu alanda bir diğer ivme unsuru da mobil teknolojilerin gelişimidir. Bu çalışmada, sosyal medyanın tüketici satın alma süreçlerine özellikle bilgi arayışı, diğerleriyle etkileşim, uzman görüş ve tavsiyeleri açısından önemli etkilerde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Turizm pazarlaması alanında ise seyahat öncesi, seyahat esnası ve sonrasında farklı etki alanları ile sosyal medya kullanımı incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında 202 katılımcının cevaplandırdığı bir anket uygulanmış ve sonuçları SPSS istatistik programıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in the field of communication technologies in the last thirty years have led to significant changes in tourism marketing as well as in all areas of marketing management. Especially the rapid development of Internet technologies starting from the 1990s and reaching a wider user base in the 2000s have led to the development of the tourism sector and have changed the dimension of the competition. Along with all these developments, the emergence of the concept of social media since the end of 2006 necessitated the redefinition of communication throughout the world. Social media opens the way for new opportunities in the marketing field as it leads to change of existing practices in communication and socialization. Mobile technology is another facilitator in this area where the number of users is increasing day by day and different applications are developed. According to the results of this study, the social media has had a significant effect on consumer purchasing processes, especially in terms of seeking information, interacting with others, and expert opinions. In the field of tourism marketing, different domains and social media usage were examined before, during and after the travel. In the practice part of the study, a questionnaire responded by 202 participants was applied and their results were evaluated by SPSS statistical program.