Çok düşük doğum tartılı bebeklerde koryoamnionitin mortalite ve morbidite üzerine etkileri
The effects of chorioamnionitis on mortality and morbidity in very low birth weight infants
  1. Tez No: 460041
  2. Yazar: GÜL NİHAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koryoanmit, Prematürite, Plasenta, Çok düşük doğum ağırlığı, Koryoanmit, prematurity, placenta, very low birth weight
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Amaç Bu çalışmada 12 Ekim 2015 ile 01 Temmuz 2016 tarihleri arasında ≤ 34 GH'da ve ≤ 2000 gr. doğan çok düşük doğum ağırlıklı pretermlerde histopatolojik koryoamnionit görülme sıklığını ve koryoamnionit varlığının, BPD, RDS, İVK, NEK, PVL, ROP ve sepsis gibi neonatal morbiditeler ve mortalite üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Bu çalışma, prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup çalışmaya, 12 Ekim 2015 ile 01 Temmuz 2016 tarihleri arasında, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde doğan ve gebelik yaşı ≤ 34 hafta ve doğum ağırlığı ≤ 2000 gr. olan bebekler dahil edildi. Doğum sonrası plasenta örnekleri histolojik koryoamnionit varlığı açısından değerlendirildi. Tüm olgular koryoamnionit olan ve olmayan olgular olarak iki gruba ayrıldı. Koryoamnionit olan olgularda klinik ve histopatolojik koryoamnionit olarak iki grupta incelendi. Her iki grup perinatal özellikler ve neonatal sonuçlar açısından kıyaslandı. Bulgular Çalışmamıza, 12 Ekim 2015 ile 01 Temmuz 2016 tarihleri arasında, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde doğan ve gebelik haftası ≤ 34 hafta ve doğum ağırlığı ≤ 2000 gr. olan 65 preterm bebek alındı. Bunlardan metabolik hastalık tespit edilen, konjenital ve kromozomal anomalisi olan ve doğum salonunda ölen toplam 10 bebek çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya devam edilen 55 preterm bebeğin 11'inde (%20) ve farklı derecelerde histolojik koryoamnionit tespit edildi. Koryoamnionit olan ve olmayan grup kıyaslandığında, cinsiyet, doğum şekli, baş çevresi, çoğul gebelik, intrauterin büyüme durumu, maternal yaş, antenatal steroid tedavisi, infertilite tedavisi, preeklempsi ve uzamış membran rüptürü (UMR) açısından istatistiksel anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Gestasyon yaşı, doğum tartısı, boy, 1. dk. APGAR skorları açısından iki grup kıyaslandığında anlamlı fark tespit edildi (p=0,02, p=0,012, p=0,016, p=0,002). Sürfaktan uygulaması, nCPAP uygulaması, MV uygulama süresi, RDS, sepsis, İVK gelişimi, mortalite açısından istatistiksel anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Ancak koryoamnionit tespit edilen grupta nCPAP uygulama süresi ve MV uygulaması açısından koryoamnionit olmayan gruba göre anlamlı fark tespit edildi (p=0,04, p=0,02). Her iki grup kıyaslandığında ROP ve PDA açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p=0,009, p=0,002). Koryoamnionit tespit edilen grupta toplam hastanede yatış süresi uzun ve çıkış tartıları daha düşük tespit edilmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,28, p=0,36). Sonuç Sonuç olarak sınırlı sayıda olguyla tamamladığımız çalışmamızda prematüre bebeklerde plasental histolojik koryoamnionitin neonatal morbiditelere neden olarak bebeğin fetal ve postnatal büyümesini etkilediğini ancak neonatal mortalite üzerine belirgin bir etkisi olmadığını saptadık. Prematüre bebeklerde histolojik koryoamnionitin erken ve geç dönem etkilerinin daha iyi ortaya konulabilmesi için daha fazla olguyla yapılan daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Goal In this study we aimed to investigate, in a ten-month period, the prevalence of histopathologic chorioamnionitis in preterms with ≤34 Gestational Week (GW) and weighing ≤2000 grams; and the effect of chorioamnoitis on neonatal morbidities such as BPD, RDS, IVH, NEC, PVL, ROP and sepsis, and neonatal mortality. Materials and Method This study is designed as a prospective, cross-sectional, analytical study. İnfants with a GW ≤ 34 and birth weight ≤ 2000 grams born between 10/12/2015-07/01/2016 in Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital OBGYN Clinic are included in this study. After birth, the placental samples are evaluated for presence of histologic chorioamnionitis. All cases are grouped into two as having chorioamnionitis and not having chorioamnionitis. Cases with chorioamnionitis are further divided into two categories as having only-histolopathologic disease and having clinical disease. Both groups are compared regarding perinatal and neonatal outcomes. Findings 65 preterm infants with a GW ≤ 34 and birth weight ≤ 2000 grams born between 10/12/2015-07/01/2016 in Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital OBGYN Clinic were included in the study. Among these cases, 10 were excluded from the study for having metabolic disease, having congenital and chromosomal abnormality, and expiring in delivery room. 11 of the 55 infants who stayed in the study were found to have different grades of histological chorioamnionitis. When compared with the health group, infants with chorioamnionitis did not have any statistically significant difference regarding sex, way of birth, head circumference, intrauterine growth status, plural gestation, maternal age, antenatal steroid treatment, infertility treatment, preeclampsia, UMR (p>0,05). Gestational age, birth weight, height, and APGAR score after 1st minute showed statistically significant difference between two groups (p=0,02, p=0,012, p=0,016, p=0,002). There was no statistically difference regarding surfactant treatment, nCPAP treatment, MV treatment length, presence of IVH, RDS, sepsis, and mortality (p>0,05). However duration of nCPAP and MV treatment in chorioamnionitis group were significantly different when compred to group without chorioamnionitis (p=0,04, p=0,02). When both groups were compared, there was a statistically significant difference in ROP and PDA prevalences (p=0,009, p=0,002). While infants with chorioamnionitis had a longer in-hospital stay and lower body weights in discharge, these findings were not statistically significant (p=0,28, p=0,36). Results As a result, in this study with limited number of cases, we found that histological placental chorioamnionitis in premature infants effects fetal and postnatal growth by causing neonatal morbidities but does not effect neonatal mortality significantly. We conclude that there is a need for further studies to investigate short-term and long-term effects of histological chorioamnionitis in premature infants.