Paratiroid adenomu sebebiyle cerrahi uygulanan hastalarda cerrahinin hematolojik belirteçler üzerine etkisi
The effects of surgical treatment on blood parameters in patients with parathyroid adenoma
  1. Tez No: 460141
  2. Yazar: MEHMET FURKAN ÇIRAKOĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖMER BAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Paratiroid adenomu, lenfosit, nötrofil, nötrofil lenfosti oranı, lenfosit platelet oranı, mid platelet volüme, cerrahi, parathyroid adenoma, lymphocyte, neutrophil, neutrophil lymphocyte ratio, lymphocyte platelet ratio, mid platelet volume, surgery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, paratiroid adenomlu hastalarda cerrahi tedavinin kan parametreleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmaya Kasım 2011 - Nisan 2016 yılları arasında Dışkapı Eğitim ve Araştıma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği'nde sadece paratiroid adenomu tanısıyla ameliyat edilmiş hastalar dahil edildi. Bu hastaların cerrahi öncesi ve sonrası beyaz küre, lenfosit, nötrofil, platelet, hematokrit, mid platelet volüme (MPV), Nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet lenfosit oranı (PLR), kalsiyum (Ca) ve parathormon (PTH) düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 54,7±14,3 (7-87) olan, 22'si erkek (%21,4), 81'i bayan (%78,6) toplam 103 hasta dahil edildi. Cerrahi sonrası başarı oranı %92.2 idi. Çalışmamızda incelenen parametrelerden lenfosit, platelet, hematokrit, MPV, Ca ve PTH düzeylerinin cerrahi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda anlamlı bulunan; lenfosit, platelet ve MPV gibi değerler cerrahi sonrasında düştüğü gösterilmiştir. Bu durum inflamasyonun azalmasıyla açıklanabilir. Ancak NLR ve PLR gibi inflamatuar ve tümöral belirteçler bu çalışmada istatistiksel olarak preoperatif ve postoperatif olarak anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effects of surgical treatment on blood parameters in patients with parathyroid adenoma. Materials and Methods: to our study were included only the patients who underwent operation with the diagnosis of parathyroid adenomas From November 2011 to April 2016 in the clinic of the otolaryngology department of Dışkapı Training and Research Hospital. These patients were evaluated according to white blood cell, lymphocyte, neutrophil, platelet, hematocrit, midplatelet volume (MPV), neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR), calcium (Ca ) and parathormone (PTH) levels before and after surgery. Findings: There are 103 patients in the study. The number of male patients was 22 (21.4%) and the number of female patients was 81 (78.6%). The age range of the patients was between 7-87 years, with a mean age of 54.7 ± 14.3 years. Changes in lymphocyte, platelet, hematocrit, MPV, Ca and PTH levels were found to be significant in our study. Success rate after surgery was 92.2%. Conclusion: We found significant in our study, that it had been shown , that levels of lymphocytes, platelets, and MPV have fallen after surgery. This can be explained by a decrease in inflammation. However, inflammatory and tumoral markers such as NLR and PLR did not differ statistically preoperatively and postoperatively in this study.