Ötiroid otoimmün tiroiditli hastalarda metabolik sendrom sıklığı
The prevalance of metaboli̇c syndrome i̇n pati̇ents wi̇th euthyroi̇d autoi̇mmune thyroi̇di̇ts
  1. Tez No: 460200
  2. Yazar: ÖMER ARİF PAMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ÖZGÜR KEŞKEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Otoimmün tiroidit, Ötiroidizm, Metabolic syndrome, Autoimmune Thyroiditis, Euthyroidism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Otoimmün tiroid hastalıkları, tiroid bezinin önemli bozukluklarından biri olup, primer hipotiroidinin en sık nedenidir. Metabolik sendrom, başta insülin direnci olmak üzere diyabet, obezite, dislipidemi ve hipertansiyon ile ilişkili önemli bir metabolik bozukluktur. Bu çalışmada ötiroid otoimmün tiroiditli hastalarda metabolik sendrom ve bileşenlerinin sıklığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya 134'ü ötiroid otoimmün tiroiditli hasta ve 104'ü sağlıklı olmak üzere toplam 238 birey dahil edildi. Metabolik sendrom tanısı için NCEP-ATP III kriterleri kullanıldı. Her iki grupta metabolik sendrom ve bileşenlerinin sıklığına bakıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından fark saptanmadı (her biri için p>0,05). Anti-TPO ve Anti-Tg düzeyleri hasta grubunda daha yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Otoimmünitenin metabolik sendromun bazı komponentleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak bu ilişkinin bireyleri metabolik sendrom düzeyine getirecek kadar etkili olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Autoimmune thyroid diseases, which are the most common cause of primary hypothyroidism, are a group major disorders of the thyroid gland. Metabolic syndrome is an important metabolic disorder associated primarily with insulin resistance and also diabetes, obesity, dyslipidemia and hypertension. In this study, we aimed to investigate the frequency of metabolic syndrome and its components in patients with euthyroid autoimmune thyroiditis. Material and Methods: A total of 238 subject, 134 with euthyroid autoımmune thyroiditis and 104 healthy subjects were in enrolled in this retrospective study. NCEP-ATP III criteria were used for the diagnosis of metabolic syndrome. The frequency of the metabolic syndrome and its components were compared in both groups. Results: There were no age and gender differences between the groups (p> 0.05 for each). Anti-TPO and Anti-Tg levels were higher in the patient group (p 0,05). Conclusion: It has been shown that autoimmunity is associated with some components of the metabolic syndrome. However, it was thought that this relationship was not as effective to develop metabolic syndrome in these subjects.