Acil serviste sağlık çalışanlarının elektrokardiyogram bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the electrocardiogram knowledge level of emergency service health students
  1. Tez No: 460201
  2. Yazar: NAZİF ONUR OLCAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: EKG, Hemşire, Doktor, Acil Tıp Teknisyeni, Sağlık Çalışanı, Acil Tıp, ECG, Nurse, Physician, Emergency Medicine Technician, Health Employee, Emergency Medicine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Elektrokardiyografnin doğru çekilmesi ve değerlendirilmesi acil tıp alanında gerekli çekirdek becerilerden biridir. Biz bu çalışmada, acil servislerdeki sağlık çalışanlarının, elektrokardiyogramın doğru çekimi ve bilgi düzeylerini saptamaya çalıştık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara genelindeki eğitim ve araştırma hastanelerin acil servislerindeki doktorlar ve hemşireler ile, 01/07/2016 - 01/12/2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Bilgi düzeyinin ölçümü için, acil servislerde çalışan hemşire ve doktorlara EKG ile ilgili bilgilerini ölçen açık uçlu soruların bulunduğu formlar verildi ve doldurtuldu. Bulgular: Çalışmaya toplam 130 adet sağlık çalışanı katıldı. Bunlardan 57'si doktor, 73 tanesi yardımcı sağlık personeliydi (hemşire, acil tıp teknisyeni). Doktor ve yardımcı sağlık personelinin derivasyonların uygun yerini bilmesi açısından farklılık saptanmadı. Yardımcı sağlık personellerinin akut myokard enfarktüsünü saptama oranı %94,5, doktorların myokard enfarktüsünü saptama oranı %100 olarak saptandı. Hemşirelerin ventriküler fibrilasyonu saptama oranı %91,8, doktorların ventriküler fibrilasyonu saptama oranı %82,5 olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre hem hemşirelerin hem de doktorların derivasyon bilgilerinin, ölümcül bir ritim olan ventriküler fibrilasyonu tanıma becerilerinin, yanlış pekçok tanı alabilecek ters bağlanmış EKG'yi tanıma becerilerinin geliştirilmesine ihtiyaçları vardır. Bu konuda hizmet içi eğitimlerin verilmesi şarttır.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluating electrocardiogram is one of the very important skills in emergency medicine. In this research, we tried to find out the health employees' knowledge level of electrocardiogram who work in emergency departments. Materials and Methods: This study was performed with physicians and assisting health staff that work in emergency departments in city of Ankara in between 01/07/2016 - 01/12/2016. To determine knowledge level, study forms that contain questions about electrocardiogram are given to physicians and nurses and demanded to fill. Results: 130 health employees were included into this study. 57 of the employees were physicians and 73 of the employees were assisting health staff. No significiant relationship is determined between physicians' and assisting healh staff's knowledge about derivations. Assisting health staff's determining of myocardial infarction rate is found %94,5 and physicians' determining of myocardial infarction rate is found %100. Assisting health staff's determining of ventricular fibrillation rate is found 91,8 and physicians' determining of ventricular fibrillation rate is found 82,5. Conclusion: Our study showed that both physicians and nurses needed to improve knowledge about derivations, diagnosis of ventricular fibrillation and detection of misconnected ECG. Both healt employees' must be educated for these.