Tiroid otoantikor pozitifliğinin metabolik parametreler ile ilişkisi
The relationship of thyroid autoantibody positivity and metabolic parameters
- Tez No: 793397
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AHBAB
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Otoimmün tiroidit, Ötiroid, Tiroid otoantikor, Metabolic syndrome, Autoimmune thyroiditis, Euthyroid, Thyroid autoantibody
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Otoimmün tiroid hastalıkları, en yaygın otoimmün hastalıklardan birisi olup tiroid bezindeki B ve T lenfositlerin otoreaktivitesi sonucu tiroid bezinde oluşan infiltrasyon ve tiroid otoantikor üretimi ile karakterize bir hastalıktır. Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalığını içeren Otoimmün tiroid hastalığı (OİTH), görülme sıklığı 1.000'de 0,3-1,5 olup, daha çok kadınlarda görülmektedir (5-20 kat). Metabolik sendrom, çeşitli kardiyovasküler hastalıklar ve diyabetes mellitus gelişim riskini arttıran dislipidemi, abdominal obezite, hipertansiyon ve insülin direnci varlığında oluşan önemli bir morbidite nedenidir. Temelinde yatan esas fizyopatolojik olay, dokunun insülin stimülasyonu sonucu oluşan glukoz kullanımına direnç göstermesidir. Otoimmun tiroid hastalıkları birçok otoimmun hastalıkla beraberlik gösterdiği görülmüştür. Biz bu çalışmada Tiroid otoimmünitesinin metabolik sendrom gelişiminde etkileyici faktör olduğunu düşündük ve bunun sonucunda bu hastaların tanı ve izleminde yol gösterici olmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak yapılan bu çalışmaya 32'si ötiroid tiroid otoantikor pozitifliği bulunan tiroid ilacı tedavisi alan hastalar, 32'si ötiroid tiroid otoantikoru pozitif bulunan tedavisiz izlemde olan hastalar, 30'u sağlıklı kişiler olmak üzere toplam 94 birey dahil edilmiştir. Metabolik sendrom tanısı için NCEP-ATP III kriterleri kullanıldı. 3 grupta da metabolik parametrelere bakıldı. Bulgular: Gruplar arasında bakılan hipertansiyon, BMİ, hepatosteatoz, metabolik sendrom sıklığı arasında anlamlı fak bulunmadı (p>0.05). Gruplar arasında metabolik sendrom açısından anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Gruplar arası bakılan ultrasonografik incelemelerde saptanan hepatosteatoz oranında anlamlı ilişki bulunmadı. Anti TPO pozitifliği ile hepatosteatoz, metabolik sendrom sıklığı, BMİ ve hipertansiyon ilişkisinde anlamlı ilişki yoktu.(p>0.05) Tiroid otoantikor pozitifliği ile antropometrik ölçümler ve demografik değerler arasında anlamlı ilişki yoktu. Anti TPO negatif grupta boyun çevresi ölçümü arasında anlamlı fark bulundu (p = 0,046). Sonuç: Tiroid otoantikorlarının bireylerin antropometrik ölçümlerine ve demografik değerlerini etkilemediği düşünüldü. Tiroid otoantikorlarının metabolik sendrom gelişminde önemli bir faktör olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Autoimmune thyroid diseases (AITD) are one of the most common autoimmune diseases characterized by infiltration and thyroid autoantibody production due to the self-reactivity of B and T lymphocytes in the thyroid gland. AITD, including Hashimoto's thyroiditis and Graves' disease, has a prevalence of 0.3-1.5 in 1,000 individuals and is more common in women (5-20 times). Metabolic syndrome is a significant morbidity that increases the risk of developing various cardiovascular diseases and diabetes mellitus due to the presence of dyslipidemia, abdominal obesity, hypertension, and insulin resistance. The underlying pathophysiological event is resistance to the use of glucose due to tissue insulin stimulation. AITD has been observed to be associated with many autoimmune diseases. We hypothesized that thyroid autoimmunity may be a significant factor in the development of metabolic syndrome and aimed to provide guidance for the diagnosis and follow-up of these patients. A total of 94 individuals, including 32 patients receiving thyroid medication with positive thyroid autoantibodies, 32 patients under follow-up with positive thyroid autoantibodies, and 30 healthy individuals, were included in this cross-sectional study. The NCEP-ATP III criteria were used to diagnose metabolic syndrome, and metabolic parameters were evaluated in all three groups No significant differences were found among the groups regarding the frequency of hypertension, BMI, hepatosteatosis, and metabolic syndrome (p>0.05). No significant association was found among the groups concerning metabolic syndrome (p>0.05). There was no significant association found regarding the frequency of hepatosteatosis observed in ultrasonographic examinations among the groups (p>0.05). There was no significant association between anti-TPO positivity and hepatosteatosis, metabolic syndrome frequency, BMI, and hypertension (p>0.05) It was considered that thyroid autoantibodies did not affect individuals' anthropometric measurements and demographic parameters. There was a significant difference observed in neck circumference measurement in the anti-TPO negative group (p=0.046). It was suggested that thyroid autoantibodies may not be a significant factor in the development of metabolic syndrome. Moreover, it was considered that thyroid autoantibodies did not affect individuals' anthropometric measurements and demographic parameters.