Aynı marka ve model üç farklı analizörde orjinal kit kullanılarak çalışılan bazı biyokimyasal testlerin aylık ölçüm belirsizlikleri
Monthly measurement uncertainties of several biochemical tests using original kit in three different analyzers of the same brand and model
  1. Tez No: 460207
  2. Yazar: OSMAN FATİH DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEMEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aylık ölçüm belirsizliği, NORDtest, iç kalite kontrol, dış kalite kontrol, total izin verilebilir hata, Monthly measurement uncertainty, NORDtest, internal quality control, external quality control, total allowable error
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, hastanemiz biyokimya laboratuvarında, acil ve rutin biyokimya parametresi olarak çalışılan TP, Alb, T. Bil, D. Bil, AST, ALT, LDH ve CK testlerinin analizörlere göre aylık ölçüm belirsizliklerinin hesaplanması ve analitik hedef değerlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya rutin laboratuvarına ait bir, acil laboratuvarına ait iki adet olmak üzere toplam üç otoanalizör dâhil edildi. Ocak-Mart 2016 tarihleri arasındaki günlük İKK verileri ve Mart 2015-Mart 2016 tarihleri arasındaki BIO-RAD EQAS DKK programından elde edilen aylık veriler kullanıldı. Her bir analizörün test parametrelerinin İKK-L1 ve İKK-L2 verilerinden elde edilen aylık ortalamaları iki yönlü ANOVA analizi ile karşılaştırıldı. D. Bil ve AST parametrelerinin hem İKK-L1 hem de İKK-L2 aylık ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. T. Bil ve CK parametrelerinin İKK-L2 düzeyinde analizörler arasında anlamlı fark yokken; İKK-L1 düzeyinde analizörler arası fark anlamlıydı. Ölçüm belirsizlikleri, NORDtest rehberine göre yukarıdan aşağıya yaklaşımıyla hesaplandı. CLIA'88 Tea hedefleri tüm testler tarafından karşılanırken; biyolojik varyasyon Tea hedefleri TP ve Alb dışında kalan testler tarafından karşılanmıştır. CLIA'88, biyolojik varyasyon, T.C. Sağlık Bakanlığı, Rilibak ve RCPA analitik hedeflerinin tamamını karşılayan tek test, AST testiydi. Sonuç olarak, çalışmamızda bazı testlerin aylık ölçüm belirsizlikleri arasında önemli farklılıkların bulunması, ölçüm belirsizlikleri hesabının uzun dönem yerine, daha kısa aralıklarla güncellenmesi gerektiği görüşümüzü desteklemektedir. Ayrıca aynı testin çalışıldığı farklı analizörler arasındaki ölçüm belirsizliği farklılıklarının tespit edilip giderilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the monthly measurement uncertainties and analytical target values of TP, Alb, T. Bil, D. Bil, AST, ALT, LDH and CK tests, which are used as emergency and routine biochemical parameters in our hospital biochemistry laboratory. A total of three autoanalysers were included, one for the routine laboratory and two for the emergency laboratory. Daily IQC data between January-March 2016 and monthly data from BIO-RAD EQAS program between March 2015 and March 2016 were used. The monthly mean values of the IQC-L1 and IQC-L2 data of the test parameters of each analyzer were compared with the two way ANOVA. There was no statistically significant difference between D. Bil and AST parameters in both IQC-L1 and IQC-L2 monthly mean values. While T. Bil and CK parameters were not significantly different between the analyzers at the IQC-L2 level; the difference between the analyzers at the level of IQC-L1 was significant. Measurement uncertainties were calculated from the top down approach according to the NORDtest guideline. While CLIA'88 Tea targets are met by all tests; biological variation Tea targets were met by tests other than TP and Alb. The only test met the target values of CLIA'88, biological variation, T.C. The Ministry of Health, Rilibak and RCPA was AST test. In conclusion, significant variation between monthly measurement uncertainties of some tests in our study supports the the idea that measurement uncertainty calculations should be updated at shorter intervals instead of long periods. In addition, measurement uncertainty differences between the different analyzers in which the same test is run must be identified and corrected.