Standard ve hızlandırılmış protokol kollajen çapraz bağlama tedavisi sonrası periferik korneal stromal demarkasyon hat derinliği yüzdelerinin karşılaştırılması
The comparison of the percentages of peripheral corneal stromal demarcation line dept after standard and accelerated collagen cross-linking therapy
- Tez No: 460213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kollajen çapraz bağlama, stromal demarkasyon hattı, ön segment optik koherens tomografi, Collagen cross-linking, stromal demarcation line, anterior segment optical coherence tomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Standard ve hızladırılmış protokol kollajen çapraz bağlama (KÇB) tedavisi sonrası santral ve periferik stromal demarkasyon hat (SDH) derinliğini kıyaslayıp hızlandırılmış protokolün kornea periferindeki etkinliğini değerlendirmek. Method: 30 dakika boyunca 3 mW/cm2 dozunda standard protokol (standard grup) veya 10 dakika boyunca 9 mW/cm2 dozunda hızlandırılmış protokol (hızlandırılmış grup) KÇB uygulanmış ilerleyici keratokonus hastalığı olan kişiler çalışmaya dâhil edildi. SDH santral ve 3 mm periferden ön segment optik koherens tomografi kullanılarak postoperatif birinci ayda ölçüldü. Perifer SDH santralin yüzdesi şeklinde her grup için hesaplandı (perifer SDH/ santral SDH * 100). Yüzdeler iki grup arasında kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya 26 hastanın 42 gözü dâhil edildi. 38 gözde SDH gözlenebildi. (Bunlardan 18'i standard grup, 20'si hızlandırılmış gruptaydı). Standard ve hızlandırılmış grupta santral SDH derinliği sırasıyla 302 ± 49 μm ve 251 ± 42 μm idi (p= 0.004). 3 mm periferden (üst, alt, temporal, nazal) ölçülen ortalama SDH yüzdeleri standard grupta sırasıyla 84 ± 14, 76± 18, 77 ± 12 ve 71 ± 12 idi. Aynı ölçümler hızlandırılmış grupta sırasıyla 74 ± 12, 76 ± 08, 70 ± 12 ve 70 ± 12 idi. Üst bölge hariç iki grup arasında fark yoktu (p> 0.05). Üst korneada SDH yüzdesi hızlandırılmış grupta standard gruba kıyasla daha düşüktür (p= 0.044). Sonuç: Üst korneada SDH yüzdesel olarak hızlandırılmış grupta standard gruba kıyasla daha düşüktür. Klinik uygulamalarda korneada üst bölgesindeki durumlar için kollajen çapraz bağlama tedavisi yapılacak hastalarda hızlandırılmış protokol uygulama kararı alırken tekrar düşünülmesi yerinde olacaktır. Hızlandırılmış KÇB'nin üst korneadaki etkisini inceleyen daha geniş sayılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the effectiveness of accelerated cross-linking (CXL) on cornea periphery by comparing the peripheral and central corneal stromal demarcation line (SDL) depths in accelerated CXL with those in conventional CXL. Methods: Patients with progressive keratoconus who applied conventional 30 minutes CXL with 3 mW/cm2 (conventional group) or accelerated 10 minutes CXL with 9 mW/cm2 (accelerated group) were involved in the study. The SDL was measured in central and 3 mm periphery at the postoperative first month by using anterior segment optical coherence tomography. The SDL in the periphery was calculated as proportion of central for each group seperately (SDL in the periphery / SDL in the central*100). The proportions were compared between two groups. Results: 42 eyes of 26 patients were included in the study. SDL was visible in 38 eyes (Conventional group: 18 and accelerated group: 20). The mean central SDL depths in conventional and standard group were 302± 49 μm and 251 ± 42 μm, respectively (p: 0.004). The mean SDL proportions at 3-mm periphery ( superior, inferior, temporal, nazal) in conventional group were 84 ± 14, 76± 18, 77 ± 12 ve 71 ± 12, respectively. The same measurements in accelerated group were 74 ± 12, 76 ± 08, 70 ± 12 and 70 ± 12, respectively. Apart from the superior peripheral cornea there was no difference between two groups (p: 0.079). The SDL proportion at superior cornea was lower in accelerated group compared to conventional group (p: 0.044). Conclusion: The SDL proportion at superior cornea is lower in accelerated group compared to conventional group. It is a convenient advice to think again while deciding application of accelerated CXL in conditions effecting superior cornea. There is need for larger studies researching the effectiveness of accelerated CXL on superior cornea.