Obezitenin diz osteoartritli hastalarda eklem içi kortikosteroid tedavisi üzerine etkisi
The effect of obesity on intra-articular corticisteroid treatment in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 460212
  2. Yazar: OSMAN GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TOMRUK SÜTBEYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, kortikosteroid enjeksiyonu, obezite, Knee osteoarthritis, corticosteroid injection, obesity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Osteoartrit (OA), eklem kıkırdağı ile subkondral kemikte yapım ve yıkım arasındaki dengenin bozulması sonucu eklem kartilajında yıkım, subkondral skleroz, eklem kenarlarında kemik hipertrofisi ile karakterize dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Diz; OA'da semptomatik olarak en sık tutulan eklemdir. Uluslararası klavuzlarda, diz OA'sında farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri ile birlikte farmokolojik tedaviler de önerilmektedir. Eklem içi kortikosteroid enjeksiyonlarının diz OA'sında ağrıyı giderdiği gösterilmiştir ve klinik pratikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Diz OA'sında obezitenin, eklem içi steroid tedavisine verilen klinik yanıta etkisinin olup olmadığını belirlemek için prospektif bir çalışma planladık. Metod: Diz OA tanısı alan 69 olgu VKİ'ne göre obez ve obez olmayan şeklinde 2 gruba ayrılarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara lokal antisepsi koşulları sağlandıktan sonra diz 90º fleksiyonda olacak şekilde oturur vaziyette palpasyon eşliğinde lateral yaklaşımla eklem içine tek doz 1ml 40 mg Triamsinolon asetonat enjeksiyonu yapıldı. Enjeksiyon sonrası hastalara 48 saat boyunca aktivitelerini kısıtlamaları önerildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası 4.hafta ve 12.haftada; VAS, WOMAC, 6 dakika yürüme testi, hasta global değerlendirme anketi ve diz eklem hareket açıklığı ölçümleri ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi VAS hareket, diz ekstansiyon, 6 dakika yürüme mesafesi ve tüm WOMAC alt parametrelerinde obez olmayan grup lehine anlamlı üstünlük bulundu (p0,05). Sonuç: Diz OA'sında eklem içi kortikosteroid tedavisinin; ağrıyı azaltıp, fiziksel fonksiyonları iyileştirdiğini ve bu etkisinin 12. haftaya kadar devam ettiğini gördük. Obezitenin, diz OA'lı hastalarda eklem içi kortikosteroid enjeksiyonu sonrası ağrı şiddeti ve fiziksel fonksiyonlardaki iyileşme üzerine bir etkisinin olmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Osteoarthritis (OA) is a degenerative joint disease characterized by disruption of the balance between articular cartilage and subchondral bone making and destruction, resulting in destruction in joint cartilage, subchondral sclerosis, bone hypertrophy at the joint edges. Knee; Symptomatically the most frequently affected joint in OA. International guidelines recommend pharmacological treatments as well as non-pharmacological treatments in knee OA. Intra-articular corticosteroid injections have been shown to reduce pain in knee OA and are commonly used in clinical practice. We planned a prospective study to determine the clinical effect of obesity on intraarticular steroid treatment in knee OA Method: Sixty-nine patients with knee OA were included in the study, divided into two groups as obese and non-obese according to body mass index. After all the patients have made local antisepsis, the knees sit in a 90º flexion position. A single dose of 1 ml 40 mg triamcinolone acetonate injection into the joint was performed by lateral approach with palpation. After injection, patients were advised to limit their activities for 48 hours. Patients were evaluated before treatment with VAS, WOMAC, 6 minute walking test, patient global assessment questionnaire and knee range of motion measurements, after treatment 4th week and 12th week Results: Before treatment VAS motion, knee extension, 6 minute walking distance, and all WOMAC subparameters were found to be significant in favor of the non-obese group (p 0,05). Conclusion: Treatment of intraarticular corticosteroids in the knee OA; reduced pain, improved physical functions, and this effect lasted until the 12th week. We have found that obesity has no effect on pain intensity and improvement in physical function after intraarticular corticosteroid injection in patients with knee OA.