Doğum analjezisi yöntemlerinden epidural hasta kontrollü analjezi ile intravenöz hasta kontrollü analjezinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of intravenous patient-controlled analgesia with epidural patient-controlled analgesia in labor analgesia methods
- Tez No: 460221
- Danışmanlar: UZMAN ESRA KIZILATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü epidural analjezi, hasta kontrollü remifentanil analjezisi, analjezi ile doğum, remifentanil, ağrısız doğum, VAS, Patient controlled epidural analgesia, patient controlled intravenous remifentanyl analgesia, labor with analgesia, remifentanyl, VAS (visuel analogue scala)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızda; doğum analjezisi yöntemlerinden hasta kontrollü epidural analjezi (HKEA) (Grup 1) ile hasta kontrollü intravenöz remifentanil analjezisi (HKİVA) (Grup 2); hasta memnuniyeti, VAS ve anne ve yenidoğan üzerine yan etkileri açısından karşılaştırılacaktır. Metod: Herhangi bir paritede, tek bir fetüse sahip ve ek bir hastalığı olmayan 37 gebe randomize şekilde HKİVA ve HKEA gruplarına ayrıldı. Grup 1 için; 100 ml epidural mayi içinde 1,25 mg/ml bupivakain, 2 μg/ml fentanil hazırlandı. Başlangıç dozu; 5'er ml'lik bölünmüş dozlar halinde 15 ml idi. Devamında 5 ml/saat bazal infüzyon, 5 ml hasta kontrollü bolus ve 20 dk kilit olarak ayarlandı. Grup 2 için infüzyon sıvısı; 100 ml mayi içine 2 mg remifentanil konularak hazırlandı. 20 μg/h infüzyon dozu, 0,05 μg /kg hasta kontrollü bolus ve 5 dk kilit olarak ayarlandı. Tüm gebelerin doğum eylemi bitene kadar VAS, maternal kalp hızı, kan basıncı, oksijen satürasyonu, bulantı, kusma, kaşıntı, sedasyon, fetal kalp hızı ve doğum eylemi sonunda yenidoğan apgar skoru ve anne memnuniyetleri kaydedildi. Tartışma: 37 hastanın değerlendirilmesi sonucu her iki grubun da yeterli düzeyde analjezi sağlayabildiği görülmüştür. Ancak VAS değerleri grup 2'de daha yüksek bulunmuştur. Anne memnuniyetleri ve yenidoğan apgar skorları benzerdi. Her iki grupta da oksijen desteği gerektiren satürasyon düşüklüğü belirlenmedi. Buna rağmen oksijen satürasyonları grup 2'de daha düşük seyretti. Yan etki profilleri ve hasta memnuniyetleri her iki grupta da benzer bulundu. Sonuç: İntravenöz remifentanil ile HKA de anne memnuniyeti açısından yeterli görülse de, HKEA ile karşılaştırıldığında özellikle 2. saatten sonraki VAS skorları daha yüksekti. Biz HKEA'nin doğum analjezisinde hala altın standart olduğunu düşünmekteyiz. Ancak epidural kateter uygulamasının kontrendike olduğu veya gebenin epidural girişimi istemediği durumlarda, HKİVA'nin epidural analjeziye iyi bir alternatif olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our work; Patient controlled epidural analgesia (PCEA) and patient controlled intravenous remifentanil analgesia (PCIVA) will be compared for patient satisfaction, VAS (visuel analogue scala) and side effects on the mother and newborn. Methods: In any parity, 37 pregnant women with a single fetus and no additional disease were randomly assigned to the PCEA and PCIA groups. 1.25 mg/ml bupivacaine and 2 μg/ml fentanyl in 100 ml epidural fluid were prepared for group 1. starting dose was 15 ml; 5 ml divided doses. Ongoing the process; we set 5 ml/hour basal infusion, 5 ml patient controlled bolus and 20 minutes lock time. We prepared 2 mg remifentanyl in 100 ml fluid for group 2. and we set 20 μg/h infusion dose, 0.05 μg/kg patient controlled bolus and 5 min lock for intravenous infusion. VAS, maternal heart rate, blood pressure, oxygen saturation, nausea, vomiting, itching, sedation, fetal heart rate were recorded during all labor phase. And we recorded newborn apgar scores and maternal satisfaction at the end of labor. Discussion: The evaluation of 37 patients showed that both groups could provide adequate level of analgesia. However, VAS values were higher in group 2. mother satisfaction and newborn apgar scores were similar. In both groups, desaturation which is requiring oxygen support was not determined. Despite this, oxygen saturations were lower in group 2. Side effect profiles and patient satisfaction were similar in both groups. Conclusion: Although PCIVA were found to be satisfactory in terms of maternal satisfaction, VAS scores after 2nd hour were higher compared to PCEA. We are thinking that PCEA is still the gold standard in labor analgesia. However, we believe that PCIVA is a good alternative to epidural analgesia in cases where epidural analgesia is contraindicated or where the pregnant does not want epidural intervention.