Depresyon hastalarında ilaç uyumunu etkileyen faktörler ve sosyal destek
An investigation on medication adherence and social support of the patients with major depression
- Tez No: 460238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Psikiyatri, Family Medicine, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: depresyon, ilaç kullanımı, ilaç uyumu, sosyal destek, depression, drug use, medication compliance, social support
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Depresyon, tedavisinde uzun süreli ilaç kullanımını gerektiren bir hastalıktır. Bu süreçte ilaçların uygun şekilde ve düzenli olarak kullanılması prognozda önemli rol oynamaktadır. Hasta kaygıları ve yaşam tarzı ilaçlara uyumu etkileyen önemli faktörlerdir. GEREÇ-YÖNTEM: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniklerine 20.06.2016-20.09.2016 tarihleri arasında başvuran, major depresyon tanısıyla en az 6 aydır ilaç kullanan hastalara anket uygulanmıştır. Çalışma süreci bilgilendirme, onam alma anketleri yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurmak şeklindedir. Anketler sosyodemografi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin Gözden Geçirilmiş Formu ve MMAS Moritsky Skalası'dır. Randomizasyon ve körlük yöntemi yoktur. SONUÇ: Literatür eşliğinde anketlerin sonuçları yorumlanarak tedaviye uyumun sosyal destek ve sosyodemografik özelliklerle arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Sosyal destek alt boyutlarından özel kişi ve arkadaş boyutları ile tedaviye uyum sonuçları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Depression is an illness that has a treatment requiring drug use for a long time. In this process, using the drugs in an appropriate manner and regularly has a role in prognosis. The anxiety of patients and their life styles are the crucial factors in the adaptation of drugs. MATERIAL- METHOD: The patients with the major depression diagnosis who had sought medical advice in the psychiatry policlinics of Okmeydanı Training and Research Hospital in 20.06.2016-20.09.2016 and have used the drugs for at least 6 months participated in the survey. The process of working has included giving information, filling in the blanks of the questionnaire of receiving check in the way of face to face. The questionnaires are the form of socio-demography, the checked form of the scale of the multidimensional perceiving social support and the scale of MMAS Moritsky. There was no randomization. CONCLUSION: The results of the survey were analyzed with literature and the relation between the adaptation of treatment and social support & socio- demographic properties was evaluated. There was a positive correlation between the two of the dimensions of social support which are private person and friend and the scale of compliance of treatment. The