Saglık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hipertansif hastalarda anksiyete bozukluğu sıklığı
Frequency of anxiety disorder presence on patients with the diagnosis of hypertension at University of Health Sciences Okmeydani Training and Research Hospital - family medicine outpatient clinics
  1. Tez No: 460237
  2. Yazar: ÖMER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Anksiyete Bozukluğu, Beck Anksiyete Ölçeği, Hypertension, Anxiety Disorder, Beck Anxiety Inventory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Yüksek kan basıncı dünyada ve ülkemizde en önemli mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Hipertansif bireylerde anksiyete bozukluklarının bulunması, hastanın tedaviye yanıtını ciddi olarak etkilemektedir. Bu çalışmada hipertansif hastalarda anksiyete bozukluğu sıklığı ve bu hastaların kan basıncı değerlerinin hedefte olup olmaması ile anksiyete belirtilerinin düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Tanımlayıcı tipteki çalışmamıza Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerinde primer hipertansiyon tanısıyla takip edilen 150 hasta dahil edilmiştir. Çalışmada hastalara Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) hekim gözetiminde doldurtulmuş ve kan basınçları hem poliklinik şartlarında (oturur pozisyonda sorumlu hekim tarafından ölçülerek) ölçülmüş, hem de ev ölçümleri kayıt edilmiştir. Hastaların eşlik eden hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar sorgulanmış, tüm veriler veritabanına aktarılmıştır. İstatistiksel veriler sürekli değişkenler için ortalama ± standart sapma, kategorik veriler için yüzde değerleri verilmiştir. Verilerin değerlendirmesinde SPSS v20.0 paket programında Normallik denetimi Shapiro Wilk ve tek örneklem Kolmogorov Smirnov testleri, histogram, Q-Q plot ve box plot grafikleri çizilerek yapıldı. BULGULAR: Hastaların %67'si(n=101) kadın, %33'ü(n=49) ise erkekti. Hastaların yaş ortalaması 57,18± 9,62 (32-83) yıldı. Hastaların poliklinik şartlarında ölçülen sistolik kan basıncı ortalaması 144,35±20,3 (90-240) mmHg iken, diyastolik kan basıncı ortalaması 88,13±13,07 (60-130) mmHg olarak tespit edildi. Hastaların BAÖ puanları incelendiğinde; %50'sinde (n=75) minimal düzeyde anksiyete, %31'inde (n=47) hafif düzeyde anksiyete, %16'sında (n=24) orta düzeyde anksiyete ve %2'sinde (n=3) ise şiddetli düzeyde anksiyete belirtilerinin bulunduğu görüldü. Hastaların kan basıncı değerlerinin hedefte olup olmaması ile BAÖ puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,002). SONUÇ: Hem hipertansiyon hem de anksiyete bozukluğu, günümüzde yaygın olarak görülen rahatsızlıklardandır. Anksiyete bozukluğu olan hastalarda hipertansiyon tedavisi normal bireylere göre daha zordur. Hipertansif bireylerde anksiyete bozukluğu gelişimi ile tedavi yanıtı azalmaktadır. Aile hekimliği merkezlerinde hipertansif hastaların anksiyete bozukluğu açısından değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
High blood pressure is one of the most important reasons of mortality and morbidity in our country and the World. Presence of anxiety disorders in hypertensive individuals affects the treatment response seriously. In this study, the frequency of anxiety disorder presence and the relation between the blood pressure values and the level of anxiety disorder symptoms are investigated. MATERIAL-METHODS: A descriptive study reviewed with 150 primer hypertensive patients at Okmeydanı Training and Research Hospital - Family Medicine Outpatient Clinics. In this study, Beck Anxiety Inventory (BAI) was applied and blood pressures were measured in polyclinic (measured by physician in sitting position) and house measuements were recorded. Comorbid diseases and drugs used by patients were asked, all datas were transferred to database. Statistical data as mean ± standard deviation for continuous variables, percentages are given for categorical data. Shapiro Wilk and Kolmogorov Smirnov tests (SPSS v20.0 packet program) was used for the data assessment. RESULTS: 67% (n=101) of patients were female and 33% (n=49) male. Mean age was 57,18± 9,62 (32-83). The mean systolic blood pressure was detected 144,35±20,3 (90-240) mmHg, while diastolic blood pressure was 88,13±13,07 (60-130) mmHg in polyclinics. When BAI scores were examined, 50% (n=75) of patients had minimal anxiety, 31% (n=47) mild, 16% (n=24) moderate and 2% (n=3) severe anxiety. There was a statistically significant difference between BAI scores and blood pressure values at target (p=0.002). CONCLUSION: Both hypertension and anxiety disorder, are worldwide. Therefore, the treatment of hypertension with anxiety disorders is more difficult than normal subjects. Treatment response of hypertensive subjects decreases with anxiety disorder development. It's essential to evaluate anxiety disorders in hypertensive patients in family medicine centers.