Pes anserin tendinobursitli hastalarda kortikosteroid fonofororezi ve kortikosteroid enjeksiyonu tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness of corticosteroid phonophoresis and corticosteroid injection in patients with pes anserine tendinobursitis
- Tez No: 460247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TOMRUK SÜTBEYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Pes anserinus tendinobursit, diz osteoartriti, steroid enjeksiyonu, steroid fonoforezi, Pes anserinus tendinobursitis, knee osteoarthritis, steroid injection, steroid phonophoresis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Pes anserinus tendinit veya bursit (PATB) sendromu tedavisi etkilenen dizin istirahatı, şiddetlendiren aktivitelerden kaçınma, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, akut vakalarda buz olmak üzere sıcak, ultrason, fonoforez, iyontoforez, transkutanöz elektrik stimülasyonu (TENS) gibi lokal fizik tedavi modaliteleri ve kortikosteroid veya lokal anestezik enjeksiyonlarını içerir. PATB tedavi seçenekleri arasında yer alan kortikosteroid enjeksiyonları ve kortikosteroid fonoforezi ile ilgili karşılaştırmalı çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada, pes anserinus tendinobursiti olan diz osteoartritli hastalarda kortikosteroid fonofororezi ve kortikosteroid enjeksiyonu tedavilerinin ağrı ve fonksiyonel performans gibi klinik parametreler üzerine olan etkisini karşılaştırmalı olarak göstermek amaçlanmıştır. Metod: PATB tanısı alan 61 hasta (74 diz) çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Enjeksiyon grubundaki hastalara bir defaya mahsus olmak üzere USG eşliğinde tek doz 1 ml 40 mg Triamsinolon Asetonid uygulandı. Fonoforez grubundaki hastalara dizin medialine pes anserinus bölgesine uyan bölgeye %0.1Triamsinolon Asetonid içeren pomadla 1 MHz frekansta, 5 cm² başlıkla, 1,5 W/cm² dozunda 5 dakika süresince toplamda 10 seans fonoforez uygulaması yapıldı. Her iki gruba da tedavileri sonrası 48 saat sonra başlanmak üzere iki hafta boyunca günde iki kez 10 tekrarla 3 set olacak şekilde diz fleksör ve ekstansörlerine germe ile birlikte izometrik egzersizler verildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası 4. hafta ve 12. haftada; VAS, WOMAC, 6 dakika yürüme testi, hasta global değerlendirme anketi ve diz eklem hareket açıklığı ölçümleri ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta VAS istirahat, VAS hareket, 6 dakika yürüme mesafesi,WOMAC alt parametrelerinde, diz fleksiyon ve ekstansiyon ölçümünde tedavi sonrasında anlamlı iyileşmeler saptandı ve 12. haftaya kadar sürdü(p0.05). Evrelere göre parametrelerdeki bu değişiklikler evre 1, 2 ve 3 hastalarda görülüp, ileri evre evre 4 hastalarda görülmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda, her iki tedavinin de tedavi sonrasında anlamlı düzelmeler sağladığını, bu etkinin 12. haftaya kadar devam ettiğini ancak istatistiksel olarak birbirlerine üstünlüklerinin olmadığını bulduk. Klinik etkinlik anlamındaki uzun dönem sonuçları incelemek için daha uzun takip süreli ve daha fazla hasta sayısını içeren, daha homojen grupların olduğu randomize kontrollü çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:Pes anserinus tenditis or bursitis (PATB) syndrome treatment includes resting of knee, avoiding exacerbating activities, non-steroid anti-inflammatory drugs, local physical therapy modalities including heat (cold packages in acute cases), ultrasound, phonophoresis, iontophoresis and transcutaneous electrical stimulation (TENS) and injection of corticosteroid or local anesthetics.No comparative study of corticosteroid injections and corticosteroid phonophoresis among the PATB treatment options is available. In this study, it was aimed to demonstrate comparative effects of corticosteroid injections and corticosteroid phonophoresis on clinical parameters such as pain and functional performance in knee OA patients with PATB. Method: The study included 61 patients (74 knees) with PATB. The patients were randomly assigned into 2 groups. In the injection group, the patients received single dose of triamcinolone acetonide (40 mg) under ultrasound guidance. In the phonophoresis group, 10 sessions of phonophoresis with 0.1% Triamcinolone Acetonide ointment (frequency, 1 MHz; intensity, 1.5 W/cm2) over 5 minutes by using a probe of 5 cm2. In both groups, 3 sets of 10 repetitions of isometric exercises with stretching of knee flexors and extensors were prescribed twice daily over 2 weeks, as being started 48 hours after treatment. The patients were assessed by VAS scores, WOMAC score, 6-minutes walk test, global patient assessment questionnaire and range of motion at baseline and on the weeks 4 and 12 after treatment. Results: In both groups, significant improvements were detected in VAS resting score, VAS movement score, 6-minutewalk distance, WOMAC subscales, and knee flexion and extension after therapy, which continued until week 12 (p0.05). The changes in the parameters were observed in stage 1, 2 and 3 patients but not in stage 4 patients. Conclusion: It was found that there were significant improvements after treatment in both groups and the effects persisted until week 12 but there was no superiority to other. In order to investigate long-term outcomes regarding clinical effectiveness, larger randomized studies with homogeneous samples are needed.