Ocak 2008- aralık 2015 tarihleri arasında çocuk yoğun bakım ünitesi'nde izlenen hastane enfeksiyonlarının incelenmesi
- Tez No: 460253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ŞEVKETOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, sürveyans, çocuk, girişimsel araç, nosocomial infection, surveillance, pediatric, device
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Çalışmamızda Çocuk Yoğun Bakım Ünite' mizde yatan hastalar geriye dönük incelenerek sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların sıklık ve hızlarının saptanması, etken mikroorganizmaların ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi' nde Ocak 2008-Aralık 2015 tarihleri arasında 48 saatten uzun süre yatan hastalar retrospektif incelendi. Tanı ve hesaplamalarda Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) kriter ve formülleri kullanıldı. Bulgular: Sekiz yıl içerisinde toplam 1916 hastada, toplam 20554 hasta gününde, toplam 107 sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyon saptandı. Hastane enfeksiyonu hızı %5,58 idi. 51 girişimsel araç ilişkili enfeksiyon saptandı. Ventilatör kullanım oranı %58, ventilatör ilişkili pnömoni hızı 1000 girişimsel araç gününe 1,75 idi. Santral venöz kateter kullanım oranı %49, santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu hızı 1000 girişimsel araç gününe 1,78 saptandı. Üriner kateter kullanım oranı %33, üriner kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu hızı 1000 girişimsel araç gününe 1,76 olarak bulundu. En sık görülen etkenler sırasıyla Koagülaz negatif stafilokoklar (%14), Klebsiella pneumoniae (%13), Esherichia coli (%13), Pseudomonas aeruginosa (%12), Candida albicans (%10) oldu. Sonuç: Çocuk yoğun bakım ünitemizin sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyon ve girişimsel araç ilişkili hastane enfeksiyonu hızları diğer ülkelerle kıyaslandığında gelişmiş ülkeler düzeyinde bulunmuştur. Bu çalışma, sürveyansın hastane enfeksiyonlarını belirleme ve önlemedeki önemini vurgulamıştır. Hastane enfeksiyonu oranlarımızı daha da düşürmek için kontrol ve önleme stratejilerimiz üzerinde yapacağımız çalışmalar devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to investigate healthcare- associated infection rate and determine etiological agents and their antibiotic susceptibilities in a Turkish pediatric intensive care unit. Materials and Methods: Thousand nine hundred and sixteen patients included in the retrospective study was conducted in Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital Pediatric İntensive Care Unit. Centers for Disease Control and Prevention methodology has been used for diagnosis and calculating rates. Results: 107 healthcare-associated infectons were detected in 1916 patients and 20554 patient days. The overall rate of nosocomial infection was 5,58 %. 51 device-associated infections were detected. Ventilator utilization rate was found to be 58% and ventilator-associated pneumonia rate per 1000 device days was 1,75. Central catheter utilization rate was 49% and central catheter associated bloodstream infection rate was 1,78 per 1000 device days. Urinary catheter utilization rate was 33% and urinary catheter associated urinary system infection rate was 1,76/1000 device days. Coagulase negative staphylococcus ( 14%), Klebsiella pneumoniae (13%), Escherichia coli (13%), Pseudomonas aeruginosa ( 12%), Candida albicans (10%) were the most common microorganisms isolated. Conclusion: Healthcare-associated infection rates of our PICU were smilar to those reported in many developed countries. This study emphasizes the importance of surveillance to identify and prevent hospital infections. We will continue to work on our control and prevention strategies to further reduce our hospital infection rates.