Guillain barre sendromlu hastaların klinik özellikleri, komplikasyonları ve rehabilitasyon sonuçları
Clinical features, complications and rehabilitation outcomes of patients with guillain barre syndrome
- Tez No: 460261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZBUDAK DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Guillain–Barré Sendromu, rehabilitasyon, fonksiyonel durum, Guillain-Barre Syndrome, rehabilitation, Functional state
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: GBS tüm yaşlarda görülebilen akut inflamatuvar bir polinöropatidir. Semptomlar genellikle alt ekstremitelerden başlayarak yukarı doğru, simetrik olarak ilerler. Solunum yetmezliği ve kardiyak aritmiler nedeniyle nadiren ölümcül olabilmektedir. Tanı, klinik ve laboratuvar testlerle konur. Medikal tedavide İVİg ve plazmaferez kullanılırken; rehabilitasyon, tamamen düzelmeyen hastalarda, tedavinin önemli bir tamamlayıcısıdır. Bu çalışmada, GBS tanısı koyularak tedavi edilen ve rehabilitasyon amacıyla kliniğimize başvuran vakaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimize 2006 - 2016 yılları arasında, GBS tanısıyla yatarak rehabilitasyon almış olan 65 hastanın dosyaları ve hastane otomasyon sistemindeki kayıtları incelenerek; demografik özellikleri, bulgu ve komplikasyonları, tedavileri, rehabilitasyon öncesi ve sonrasındaki fonksiyonel düzey ve ambulasyon seviyeleri açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 50,7±16,6 (18 - 84) olan olgularda erkek/kadın oranı 37/28 idi. Hastalarda, giriş ve çıkış FAS, FBÖ, Barthel, Hughes skorları arasındaki fark anlamlıydı. Ağrısı olan hastaların giriş-çıkış FAS, FBÖ, Barthel ve Hughes skorları arasındaki farkın anlamlı olduğu görüldü. Mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastaların giriş FBÖ ve Barthel skorlarının daha düşük olduğu saptandı. Disotonomisi olan hastaların çıkış FAS, FBÖ, Barthel skorları daha düşük; giriş ve çıkış Hughes değerleri daha yüksekti. Birden fazla komplikasyonu olan hastaların giriş-çıkış FAS, FBÖ, Barthel ve Hughes skoru farklarının komplikasyonu olmayan hastalardan anlamlı olarak düşük olduğu görüldü. Ağrısı, mekanik ventilasyon ihtiyacı, disotonomisi ve komplikasyon sayısı 1'den fazla olan hastalarda rehabilitasyon süresinin uzadığı saptandı. Binary lojistik regresyon analizine göre; mekanik ventilasyon ihtiyacı olanlar (RR=8.1 (1.3-48.4); p=0.023) ve kontraktürü olanlar (R=19.9 (1.2-322.8); p=0.035) olmayanlara göre mükerrer yatış için bağımsız olarak riskli bulunurken; bası yarası olmamasının, ambulasyon gelişimini 6,8 kat (1.1-42.0) arttırdığı görüldü (p=0.038). Sonuç: GBS'li hastalarda rehabilitasyon, tedavinin çok önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Multidisipliner ve kişiye özel tedavi programı uygulanması rehabilitasyon başarısını arttırmaktadır. Komplikasyonları nedeniyle bazı hastaların rehabilitasyon süresinin uzadığı ve mükerrer yatış ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Abstract Aim: GBS is an acute inflammatory polyneuropathy that can be seen in all ages. Symptoms usually begin symmetrically upwards, starting from the lower extremities. It is rarely fatal due to respiratory insufficiency and cardiac arrhythmias. The diagnosis is made by clinical and laboratory tests. IVIG and plasmapheresis are used in medical treatment; rehabilitation is an important complement to treatment in patients who do not fully recover. In this study, it was aimed to evaluate the cases treated with GBS diagnosis and applied to our clinic for rehabilitation. Materials and Methods: By reviewing the records of the 65 patients who were hospitalized in our clinic between 2006 and 2016 with the diagnosis of GBS and the records of the hospital automation system; demographic characteristics, findings and complications, treatment, functional and ambulance levels before and after rehabilitation were evaluated retrospectively. Findings: The male to female ratio was 37/28 in the cases with an average age of 50.7 ± 16.6 (18-84). In patients, the difference between entry and exit FAS, FIM, Barthel, and Hughes scores was significant. It was seen that the difference between the entry-exit FAS, FIM, Barthel and Hughes scores of the patients with pain was significant. Patients with mechanical ventilation needs were found to have lower input FIM and Barthel scores. Patients with disotonomy had lower FAS, FIM, Barthel scores; entry and exit Hughes values were higher. It was seen that patients with more than one complication were significantly lower than those without complications of FAS, FIM, Barthel and Hughes score differences. Patients who had pain, disotonomy, number of complications greater than one, mechanical ventilation need, showed a prolonged rehabilitation period. According to binary logistic regression analysis; those mechanical ventilation need (RR = 8.1 (1.3-48.4); p = 0.023) and those with contracture (R = 19.9 (1.2-322.8); p = 0.035) were found to be independently at risk for repeated hospitalization. It was observed that the absence of pressure sore increased the ambulatory development by 6.8 fold (1.1-42.0) (p = 0.038). Results: In patients with GBS, rehabilitation is a crucial part of treatment. Multidisciplinary and personalized treatment programs increase the success of rehabilitation. It should not be forgotten that due to complications, the rehabilitation duration of some patients may be prolonged and repeated hospitalitation will be necessary.