Relapsing remitting multipl skleroz (RRMS) hastalarında ortalama trombosit hacmi ateroskleroz ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of mean platelet volume and atherosclerosis relation in relapsing remitting multiple sclerosis (RRMS)patients
- Tez No: 460285
- Danışmanlar: UZMAN BURCU YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, MPV, LDL, Ateroskleroz, Multiplesclerosis, MPV, LDL, Atherosclerosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Multıpl skleroz santral sinir siteminin demiyelinizan kronik bir hastalığıdır.Santral sinir sisteminde sınırlı inflamasyon atakları ile seyereder.Plateletler aterosklerozun ve inflamasyonun patogenezinde öenmli bir rol oynar. Ortalama platelet hacmi (MPV) inflamasyonun önemli bir göstergesidir.MS hastaları fiziksel inaktivite,kullanılan uzun süreli tedaviler, akut atak tedavisinde alınan steroid nedeniyle normal popülasyona göre daha yükse ateroskleroz riski taşır.MPV ile ateroskleroz ilişkisi MS hastalarında daha önceden değerlendirilmemiş olduğu için araştırmaya değer bulunmuştur. Metod:45 RRMS hastasının dosyalarından demografik özellikleri,hemogram değerleri (MPV,nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı) ve lipid profilleri retrospektif olarak tarandı. Elde edilen veriler 34 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: 45 RRMS hastası(ortalama yaş 36,47) ve 34 kontrol grubu sağlıklı birey(ortalama yaş 34,32) çalışmaya dahil edildi. MPV açısında kontrol grubu ve hasta grubu karşılaştırıldığında MPV değerininin hasta grubunda istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (p=0,01). Nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark elde edilemedi(p=0,12; p=0,08). Tartışma ve Sonuç:Ateroskleroz açısında yüksekliği önemli bir marker olan MPV'nin MS popülasyonunda sağlıklı kontrol grubundan yüksek saptanması ateroskleroz riski açısından etkin bir prediktör olabileceğini düşündürmüştür.Daha geniş popülasyonlarla yapılacak çalışmalar bu ilişkiyi ve MPV düzeyinin etkinliğini daha iyi gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Objective:Multiplesclerosis (MS) is an inflammatory demyelinating disease of central nervous system (CNS). Inflammation episodes limited to CNS result in neurological symptoms that partly or completely improve. Platelets play an important role in the pathogenesis of atherosclerosis,also mean platelet volume (MPV)reflects inflammation.MS patients may have an increased risk of atherosclerotic diseases owing to reducedphysicalactivity, smoking, use of glucocorticoids for acute relapses. No data have been reported on the relationship between MPV and risk of atherosclerosis in relapsing remitting MS (RRMS) patients. Methods:Blood samples of 45 RRMS patients, age-sex matched 34 healthy controls (white blood cell count, thrombocyte count, MPV, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio), LDL,HDL,TG ve total cholesterol levels, EDSS, duration of disease were recorded. The history of other vascular diseases as hypertension, diabetes mellitus, peripheric artery disease and acute relapses were excluded. Results:45 RRMS patients (mean age 36.47) and 34 healthy controls (mean age 34.32) were included. In patient group, 27 were female (60%), 18 were male (40%).Control group contained 21 female (61,8%), 13 male (38,2%). There were significant differences between the values of MPV in patient groups than controls (p=0,01).There were no significant differences between neutrophil lymphocyte ratio or platelet lymphocyte ratio in patient groups than controls (p=0,12; p=0,08, respectively) Conclusion: We aimed to suggest a simple tool to predict atherosclerosis risk in young RRMS patients. Elevated MPV values were found to be highly associated with atherosclerotic disease in recent studies. In multiple sclerosis,a systemic effect of an inflammatory process might predominantly affect the CNS, thus early diagnosis of the risk may prevent catastrophic results. Although a significant difference between the values of MPV in patient groups than controls was found in our study, further investigation in a large MS population is still needed to assess the definite risk of atherosclerosis.