Hiperemezis gravidarumlu gebelerde psikolojik belirti taraması
Physchological symptom screening to the patients with hiperemezis gravidarum
  1. Tez No: 460291
  2. Yazar: İSA ŞÜKRÜ ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BİRTAN BORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulantı, kusma, gebelik, psikolojik belirti tarama, SCL-90 psikolojik belirti tarama testi, Nausea, vomiting, pregnancy, hospitalization, scoring system, SCL-90
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Hiperemezis Gravidarumlu Gebelerde Psikolojik Belirti Taraması Amaç: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine BaşvuranHiperemezis Gravidarumlu hastaların ruhsal belirtilerini taramayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2015 ile Eylül 2016 tarihleri arasındahastanemize başvuran, bulantı-kusma yakınması olan, canlı, tekil gebelikler dahil edildi. Hastaların klinik ve laboratuvar değerlendirmesinin yanı sıra SCL-90 puanlama sistemi için anket de uygulandı.Sağlıklı gebeler ile kontrol gurubu oluşturuldu. Gruplar arası farklılıklar student-t testi veya Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma döneminde kıstaslara uyan 100 hasta değerlendirmeye alındı.Çalışmaya dahil edilen hiperemezisgravidarumlu gebelerin yaş ortalaması 27,3±5 yıl, kontrol grubunun28,5±3,5 yıldı. Grupların yaş ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,167). Genel özelliklerden sigara içme oranı Hiperemezis Gravidarumlu gebelerde de Sağlıklı gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p=0,037).Sigara içen gebelerin somatizasyon alt ölçeği puanı içmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p=0,045).Ailede psikiyatrik hastalık öyküsü olan gebelerin fobikalt ölçeği puanı psikiyatrik hastalık öyküsü olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,018). Sonuç: Somatizasyon, Anksiyete, Obsesyon, Depresyon, Kişiler Arası Duyarlılık, Psikotik, Paranoid, Öfke, Fobik puan ortalamaları Hiperemezis gravidarumlu gebelerde sağlıklı gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Physchological symptom screening to the patients with hiperemezis gravidarum Aim: The aim of this study was to compare psychological symptoms of pregnants who were diagnosed with hyperemesis gravidarum with the healthy pregnants. Materials and Methods: The study was conducted from the May 2015 to September 2015 by evaluating the women who had single and viable pregnancywith nausea and vomiting that were admitted to our institution.In addition to clinical and laboratory assessments, SCL-90 query was applied. Control group designed with healthy prengnants. Student-t test and Mann Whitney Utests were used for the evaluation of the differences between the groups. Findings: In our study 100 patients are evaluated which met with the criterias. The mean age of the hiperemezis gravidarum patients was 27.3+5 years and the mean age of the control group was 28.5±3.5 years. There isn't any statistically significant difference between the mean age of the groups(p=0.167). Patients with hyperemezis gravidarum has significantly lower ratio of smokers than the control group(p=0.037). Smoker pregnant women have significantly lower somatization scale (p=0.045). The pregnant women who had story of physchiatric relatives have significantly higher fobikalt scale points than the others(p=0.018). Results: Somatization, Anxiety, Obsession, Depression, Psycotic, Paranoid, Temper, Fobic Point Averages of Hyperemezis Gravidarum Patients higher than the healthy pregnant women, whic are statistically significant.