Sağlam ve hasarlı aşil tendon modelinde kortikosteroid enjeksiyonunun etkileri: Ratlarda histopatolojik ve biyomekanik deneysel çalışma
  1. Tez No: 460292
  2. Yazar: İLYAS ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRŞADİ İSTEMİ ALP YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendiniti, kortikosteroid, tendon hasar modeli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Amacımız kortikosteroidlerin hasarlı dokudaki enflamatuar reksiyonları azaltıcı etkisi ile iyileşme üzerine olan olumlu veya olumsuz etkilerini gözlemlemek, insanlarda hasarlı aşil tendonuna kortikosteroid yapılıp yapılamayacağını göstermektir. Metod: 32 adet erişkin Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar 300-350 gr ağırlıkta ve 5-7 aylık idi. Deney süresince her kafeste 3-4 rat olacak şekilde barındırıldı, standart laboratuvar besinleri ile beslendi, sıvı ve besin kısıtlaması yapılmadı. Ratlar 8‟er li 4 gruba ayrıldı. 1. grubun sağlam aşil tendonuna salin (sağlam,salin:SS), 2. grubun sağlam aşil tendonuna kortikosteroid (sağlam,kortikosteroid:SK), 3. grubun hasarlı aşil tendonuna salin (hasarlı,salin:HS) sölüsyonu, 4. grubun hasarlı aşil tendonuna kortikosteroid (hasarlı,kortikosteroid:HK) enjekte edildi .30 günün sonunda deney sonlandırıldı. Aşil tendonları alındı. Biyomekanik, ardından da histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Biyomekanik teste göre; SS grubundaki maksimum yük ortalamaları, SK (p=0.016), HS (p=0.001) ve HK (p=0.012) gruplarının ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Deneysel olarak oluşturulmuş aşil tendonu hasar modelinde tendon içi kortikosteroid uygulamasının biyomekanik ve histopatolojik olarak anlamlı bir faydasının olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of our study is to show effects of corticosteroid on inflammatory reactions in the injured tissue. Clinical relevance is the observation of the suitability of corticosteroid usage for injured Achilles tendon in humans. Method: Thirty-two adult Wistar Albino rats were used in the study. The rats weighed 300-350 g and were 5-7 months old. During the experiment, each cage was housed with 3-4 rats, fed with standard laboratory nutrients with no fluid and nutrient restriction. The rats are divided into 4 groups. To the first group with intact Achilles tendon saline, solution was injected. Second with intact tendon, corticosteroid was injected. The tendons of third and fourth groups are injured; saline solution was injected to third and corticosteroid injection was done to fourth. All were sacrified on day 30 and Achilles tendons were taken and prepared for histologically and biomechanical evaluation. esults: According to the biomechanical test; mean load-to-failure of first group was significantly lower than second (p=0,016), third (p=0,001) and fourth (p=0,012) groups.