Antibiyotik tedavisine direncli tubo ovaryan abse tedavisinde ultrason eşilğinde aspirasyonun rolü
Role of transvaginal ultrasound-guided aspiration for treatment of tubo-ovarian abscess resistant to antibiotic therapy/dissertation
  1. Tez No: 460290
  2. Yazar: MEHRİBAN NEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL REŞAT ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tubo-ovarian abscess, Transvaginal ultrasound-guided aspiration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç:Bu çalışmada TOA'lı hastalarda antibiyotik tedavisine dirençli tuboovaryan abse tedavisinde ultrason eşliğinde aspirasyonun rolunu göstermeyi amaçladık. Materyal metod:ÇalışmamızaOcak 2010 ile Eylül 2016 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve tobaovaryan abse tanısı konması üzerine hospitalize edilerek parenteral antibiyoterapi başlanan hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Bu hastalar içerisinde abtibiyotik tedavisine rağmen tablosu persiste eden ve başlangıç tedavisi olarak transvaginal ultrasonografi eşliğinde abse drenajı yapılmış tüm hastalar dahil edildi. Bulgular:Çalışmaya 33 TOA tanısı almış hasta ve ampirik antibiyotik tedavisini takiben başlangıç tedavisi olarak transvajinal ultrasonografi eşliğinde vajinal abse drenajı yapılan hasta dahil edildi. Sonuç:Sonuç olarakTV USG eşliğinde abse drenajının başarı yüzdesinin yüksek olması ve laparatomiye göre komplikasyonlarının düşük olması nedeniyle tubaovaryan abse olgularında birincil yaklaşım olarak tercih edilmelidir. Bu tedavi yaklaşımının başarısız olması durumunda cerrahi seçeneğe geçilmesi gerekliliği anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler :Tubo ovaryan abse, transvajinal ultrasonografi eşliğinde abse drenajı
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to demonstrate the role of ultrasound guided aspiration in tuboovarian abscess resistant to antibiotic treatment. MATERIAL AND METHOD Patients who were diagnosed with tubo-ovarian abscess and were treated with antibiotics From January 2010 to September 2016 in Ankara Numune Training and Research Hospital were retrospectively screened. Despite antibiotic treatment in the presence of transvaginal ultrasonography, all patients were placed in the follow-up and initial treatment. Results: 33 patients with TOA diagnosis and the patients who underwent vaginal abscess drainage guided of transvaginal ultrasonography as initial treatment following empirical antibiotic treatment were included in the study. Conclusion: Because of the high success rate of abscess drainage guided ultrasound and low complication rates according to laparatomy, USG guided aspiration should be preferred as the primary approach in abscess cases and if it fails, surgical option is required.