Van sınırları içerisinde Van gölü ve Erçek gölü'nün mikrobiyolojik kirlilik seviyesinin belirlenmesi
The determining of microbiological contamination level of van lake and erçek lake in the boundaries of Van.Yuzuncu Yil University, institute of health sciences
- Tez No: 460347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Fekal koliform, fekal streptokok, toplam koliform, Fecal coliform, fecal streptecoc, total coliform
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü, Van ili ile Bitlis il sınırları arasındaolan dünyanın en büyük sodalı gölü ve dördüncü büyük kapalı su havzasıdır. Erçek Gölü ise Van Gölünün doğusunda yer alan tektonik bir göl olup aynı şekilde sodalıdır. Van Gölü ve Erçek Gölü çevresinde beşyüzbine yakın insan yaşamaktadır. Her iki göl de her geçen gün gittikçe artan oranlarda kirlenmeye maruz kalmaktadır. Çalışmada Van sınırları içerisinde Van Gölü ve Erçek Gölü'nün mikrobiyolojik kirlilik varlığı ve oranı tespit edilerek hijyenik kalitesini saptamak amaçlanmıştır. Mayıs 2015 ve Eylül 2015 tarihleri arasında her iki gölden önceden belirlenen 29 noktadan onbeş günde bir olmak üzere toplam 232 adet su örneği numune alma kriterlerine uygun şekilde alınmıştır. Bu örneklerden fekal koliform, toplam koliform ve fekal streptekok varlığı araştırılmıştır. Tiyosülfat içeren steril 300-500 ml'lik plastik şişelere alınan örnekler Van İl Halk Sağlığı Laboratuvarı'na ulaştırılarak analizleri yapılmıştır. Laboratuvara gelen numunelerden alınan su örnekleri membran filtre cihazında 0.45 µm'likpor çapına sahip filtreler yardımıyla süzülmüş ve mevcut bakterilerin membran filtre üzerinde toplanması sağlanmıştır. Filtre uygun besiyerine konulduktan sonra inkübatörde uygun sıcaklıkta bekletilmiştir.Daha sonra membran yüzeyinde üreyen kolonilerin sayımı yapılmıştır.Fekal streptekok parametresi yönünden 1000 cfu/ml altında, fekal koliform yönünden 2000 cfu/ml ve toplam koliform yönünden 10.000 cfu/ml altında koloni saptanan örnekler iyi kalite olarak değerlendirilmiştir.Alınan toplam 232 su numunesinin 66 (%28)'sında herhangi bir bakteri üremesi saptanmazken; 166 (%72)'sında toplam koliform, fekal koliform ve fekal streptekok türlerinin farklı sayılarda bulunduğu saptanmıştır. Bakteri üremesi saptanan 166 su numunesinin 36'sı toplam koliform, fekal koliform ve fekal streptekok açısından iyi kalite sınırının üzerinde belirlendiğinden kötü kalite olarak değerlendirilmiştir. Yüzme suyu kalitesi yönetmeliğiparametrelerine göre Fidanlık, Kampüs, MTA ve İskele sahillerinin kötü kalitede olduğu tespit edilmiştir. Ancak Ünseli, Akdamar Adası karşısı, Grand deniz, DSİ ve Kızılay kampı, İşkirt, Şahin tepesi, Karayolları ve Kaymakamlık, Polis kampı, Yeşilsu, Çolpan, Ağartı ve Çakırbey sahillerinin iyi kalitede olduğu tespit edilmiştir.Van Gölü nün turistik anlamda gelişebilmesi ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi de beraberinde getirecektir. Bu nedenle tüm havzayı bütünüyle ele alarak havza sınırlarında geliştirilecek projelerle Van gölünü yaşanabilir bir turizm kenti haline getirmek mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Van Lake is located in provinces of Van and Bitlis. It is the biggest saline soda lake and the 4th biggest closed basin in the world. Erçek Lake is a tectonic lake, located east of Van Lake and it is a saline soda lake like Van Lake. 500 000 people live around the Van Lake and Erçek Lake. Both lakes are contaminated ever-increasingly. In this study, we aimed to investigate the existence of microbiologic contamination and its ratio in Van Lake and Erçek Lake. Between May 2015 and September 2015, we took a total of 232 water specimens from 29 predetermined spots in both lakes. We investigated fecal coliform, total coliform, and fecal streptococcus in these specimens. Specimens contained in 300-500 ml plastic bottle with thiosulfate are analyzed in Van Public Health Laboratory. Water specimens that arrived at the laboratory are filtered with 0.45 µm pore diameter membrane filters and existing bacteria are collected on the filter. After filter placed in a suitable medium, it is incubated at optimum temperature. Then, we counted the formed colonies on the membrane surface. Specimens that have less than 1000 CFU/ml for fecal streptococcus, 2000 CFU/ml for fecal coliform, and 10 000 CFU/ml total coliform are accepted as good quality specimen. 66 of 232 water specimen(%28) had no bacterial growth, whereas 166(%72) had different numbers of total coliform, fecal coliform, and fecal streptococcus. 36 of the 166 water specimens which bacterial growth, were above the limits of good quality for total coliform, fecal coliform, and fecal streptococcus and evaluated as bad quality. According to bathing water quality regulation parameters, Fidanlık, Kampüs, MTA, and İskele coasts were bad quality. Ünseli, Akdamar Island, Grand Deniz, DSI, Kızılay Camp, İşkirt, Şahin hill, Directorate General of Highways, District Governorship, Police Camp, Yeşilsu, Çolpan, Ağartı and Çakırbey coasts were good quality. Van's touristic development will bring economic, cultural, and social development in its wake. Because of this, it is possible to transform Van into a livable tourism city with the projects in the basin borders.