Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde eksitus olan hastaların demografik analizi
Demographic analysis of patients with exciting in the emergency department of Adiyaman University Education and Research Hospital
  1. Tez No: 460361
  2. Yazar: TAYFUN BÖRTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR LÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman Üniversitesi, acil servis, eksitus, demografik özellikler, Adiyaman University, emergency department, exitus, demographic carhacteristics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Hastanelerin acil servisleri, acil hastalıkların hızlı değerlendirilmesi, hastaların stabilizasyonu ve tedavisini yapabilecek kapasitede olmalıdır. Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde eksitus olan hastaların geriye dönük dosyalarını inceleyerek ölün nedenleri ve demografik özelliklerini belirlemek Bu çalışma retrospektif kesitsel bir çalışma olup, acil serviste hayatını kaybeden olguların dosyaları ve elektronik kayıtları 01 Ocak 2013 ve 31 Aralık 2015 tarihleri arasında geriye dönük olarak incelendi. Acil servisimizde 01 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 355 hasta hayatını kaybetmiştir. Olguların yaş ortalaması 57,8±20,46 idi. Olguların %53,8 erkek %46,20 kadındı. Olguların neredeyse tamamı acil servise ambulans ile getirilmişti. Olgular en sık göğüs ağrısı ile başvururken bunu sırasıyla göğüste sıkışma ve nefes darlığı izlemekteydi. Acil serviste eksitus olan 355 vakamızdan 231'i (%65,1) kardiyak kökenli hastalıklar, 48'i (%13,5) solunum sisitemi hastalıkları, 16'ı (%4,5) serebrovasküler hastalıklar oluşturmaktadır. Ölümler 50 yaş üzerinde en yüksek orana sahip olurken maksimum hıza 75 yaş üzerinde ulaşmaktadır. Ölüm vakaları cinsiyet ve vaka türleri açısından değerlendirildiğinde aralarında bir ilişki gözlemlenmemiştir. Eksik hasta kayıtları çalışma üzerindeki önemli sınırlamadır.
Özet (Çeviri)
Emergency services of the hospitals should be capable enough to rapidly evaluate the urgent diseases, to stabilize the patients and treat them. The aim of this study was to investigate demographic and etiologic characteristics of the exitus patients who died in the Emergency department of Adıyaman University Training and Research Hospital This retrospective cross-sectional study was conducted between 01 January 2013 and 31 December 2015. Datas were collected retrospectively from hospital's medical records of all dead patients who were died in emergency department A total 355 patients lost their lives in the emergency department, during study period between the dates of 01.01.2013–31.12.2015. Mean age of all dead patients in emergency department was found as 57,8±20,46 years. Gender of dead patients were %53,80male and %46,20 female. Nearly all of cases were transported with ambulance. Chest pain was the most frequent symptom. Dyspnea and chest tightness followed the chest pain. 231(65, 1%) of the cases died because of cardiac diseases, 48(13,5%) of the cases died because of respiratory tract diseases and 16(4,5%) of the cases died because of cerebrovascular diseases. Deaths have the highest rate above 50 years old person and reach its maximum speeds over the ages 75 years. No relationship has been found amongst the cases in both gender and case type. Inadequacy of patient medical history record was major limitation on the study.