Örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik ilişkisi: Yalova Devlet Hastanesi hemşireleri üzerine bir uygulama
Relationship between organizational culture and organizational silence: An application on the nurses of Yalova Public Hospital
  1. Tez No: 460390
  2. Yazar: DENİZ ATİLLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DİNÇER ÇEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Sessizlik, Yönetici Tutumları, Çalışan Tutumları, Hemşire Tutumları, Organizational Culture, Organizational Silence, Employer Attitudes, Employee Attitudes, Nurse Attitudes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırma örgüt kültürü ile örgütsel sessizlik arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, çalışan ve yönetici tutumları; örgüt kültürünün oluşumu, özellikleri ve unsurları; örgütsel sessizlik kavramı, teorik temelleri, türleri, nedenleri ve sonuçları incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Örgüt kültürü ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için Cooke ve Lafferty'nin (1987) örgüt kültür envanteri ile Dyne ve arkadaşlarının (2003) örgütsel sessizlik ölçeği kullanılarak bir anket oluşturulmuş ve TKHB Yalova Devlet Hastanesi'nde görev yapan 164 hemşireye uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularından hareketle, katılanların çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bu çalışmada, kişilerin örgüt kültürü düzeyinin örgütsel sessizlik düzeyinden yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Korelasyon analizi, örgüt kültürü ile örgütsel sessizlik arasında pozitif yönde çok zayıf bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur (r=0.12). Ancak bu ilişkinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to reveal the relationship, if any, between organizational culture and organizational silence. By a presurvey search, employee and employer attitudes, the creation of organizational culture, its features and elements, organizational silence, its theoretical roots, types, reasons and results were examined. Materials and Methods: In order to understand the relationship between organizational culture and organizational silence, a questionnaire was created via Cooke and Lafferty's (1987) organizational culture inventory and Dyne and his friends' (2003) organizational silence scale and applied to 164 nurses in Yalova Public Hospital. Results: Conclusion: Correlation analysis showed that there is a weak positive relationship between organizational culture and organizational silence (r=0.12). However, it was found that this relationship is not statistically significant (P>0.05).