Hapishane deneyimi olan bireylerin travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon belirtileri ile işlevsellik düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
An evaluation of the correlation between the symptoms of post traumatic stress disorder, depression, and the degree of functionality of the people who had prison experiences
  1. Tez No: 460415
  2. Yazar: ECE BİŞİRİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hapishane, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Depresyon, İşlevsellik, Prison, Posttraumatic Stress Disorder, Depression, Functionality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmanın amacı hapishane deneyiminin bireylerin ruhsallıklarında travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon belirtileri ekseninde ne düzeyde etkiler bıraktığı ve söz konusu etkilerin hapishane yaşantılarından sonra işlevselliklerine yansımasının ne düzeyde olduğunu saptamaktır. Araştırmaya İstanbul ilinde ikamet etmekte olan, 1 Ocak 2017- 15 Ocak 2017 tarihleri arasında kartopu tekniği ile ulaşılan 20 kadın ve 40 erkek toplam 60 kişi katılmıştır. Araştırma verileri Sosyodemografik Form, DSM IV Eksen-I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Aracı (SCID-I) TSSB ve Depresyon Modülü, İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (WHO-DAS-II), Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ile sınırlıdır. Araştırmada kapsamında elde edilen veriler SPSS 24.0 programı ile çözümlenmiş olup sürekli ve kategorik değişkenler sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak frekans tablolarına dönüştürülmüştür. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov Testi ile analiz edilmiş, değişkenler normal dağılıma uygun olmadığından Non-Parametrik yöntemler ile bulgular analiz edilmiştir. Araştırmada Mann Whitney U, Ki Kare Testi, depresyon ve anksiyete ölçek skorları ile işlevsellik ölçek skorları arasındaki ilişkiyi ölçmek için ise Spearman Korelasyon Testi kullanılmıştır. Bulguların analizi neticesinde; katılımcıların hapishane deneyiminden sonraki yaşantılarına ilişkin %46,7' sinde (n=28) depresyon belirtileri, %31,7' sinde (n=19) TSSB belirtileri tespit edilmiş olup katılımcıların depresyon, anksiyete ve işlevsellik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the aim to determine the level of mental disorders should the individuals have after their experiences in prisons in terms of post-traumatic stress disorder and depression, and to determine the level of the impact of these disturbances over the individuals' functionalityin the sequent post-prison lives. A total of 60 individuals, 20 females and 40 males who are residing in Istanbul, have participated in the research, in the time interval between 1st of January 2017 and 15th of January 2017. The research data is limited with socio-demographic form, the Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I), Disability Assessment Schedule (WHO-DAS-II), Beck depression scale and Beck anxiety scale. The data gathered during the research has been analyzed through SPSS 24.0 software, while continuous and categorical variables have been converted into numerical, percentile, average and standard deviation charts. Kolmogorov-Smirnov Testis used to verify ifcontinuous variables correlate with the normal distribution, and analyzed with the Non-parametrical methods since the variables proved to be non-correlative with the normal distribution. Spearman Correlation Test is used to measure the correlation between Mann Whitney U, Chi Square Test, depression and anxiety scale scores. According to the results from the analysis of the data gathered; %46, 7 of the participants (n=28) have symptoms of depression, %31, 7 of the participants (n=19) have symptoms of PTSD detected in their post-prison lives, which point out to a sound correlation between disorders of depression, anxiety and functionality.