Anne baba tutumunun, evlilikte uyum ve sorun çözme becerisine etkisinin incelenmesi
Analysis of the effect of parental attitude on marital adjustment and problem solving skill
  1. Tez No: 460416
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. IŞIL BİLİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumu, Demokratik Tutum, Otoriter Tutum, Koruyucu Tutum, Evlilik Uyumu, Sorun Çözme Becerisi, Parental Attitude, Democratic Attitude, Authoritarian Attitude, Protective Attitude, Marital Adjustment, Problem Solving Skill
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çocuk, insan ilişkilerini, bütün karmaşık yönleriyle gözlemleyip yaşayarak aile içerisinde öğrenir. Davranış ve duyguların oluştuğu ilk sosyal ortam olan ailede kişi, kendisi ve diğerleri hakkında ne gibi tepkiler vereceğini ve bu tepkileri nasıl ortaya koyacağını öğrenir. Model alarak öğrenen çocuk, ilerleyen yıllarda ebeveynlerinin ilişkisine benzer ilişki sergilemektedir. Aile içerisindeki yetiştirilme tutumu kişinin ailesinden getirdiği bireysel deneyimlerin ve özelliklerin, sorun çözme becerisini ve kendi evlilik hayatında evlilik uyumunu etkilemektedir. Geçmiş yaşam olayları çatışma ve evlilikteki rollerle ilişkilidir (Kaymak Özmen, 2004; Zöhrap, 2004; Yavuzer, 1993; Karasar, 2005; Erberk ve ark., 2005). Bu araştırmanın amacı, çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik çağındaki anne baba tutumunun (demokratik, otoriter, koruyucu) bireylerin yetişkinliklerinde yaptıkları, evlilikteki uyum ve sorun çözme becerisine etkisini incelemektir. Araştırma Küçükçekmece ilçesinde 202 yetişkin bireye uygulanmıştır. Veri toplama araçları, araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Ana-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ), Evlilikte Uyum Ölçeği ve Evlilikte Sorun Çözme Ölçeği'dir. Bulgular; yüzde, frekans, t-testi, anova, korelayon ve regresyon analizleri yapılarak incelenmiştir. Demokratik anne baba tutumu ile yetişen bireyin evlilik uyumu arasındaki korelasyon pozitif yönde, otoriter ve koruyucu anne baba tutumunda ise evlilik uyumunda negatif yönde korelasyon vardır. Demokratik tutumla sorun çözme becerisi arasındaki korelasyonun pozitif yönde olduğu, otoriter tutumda ve koruyucu/istekçi tutumda negatif yönde ters korelasyonun olduğu görülmüştür. Evlilikte uyum ve sorun çözme becerisi arasında pozitif yönde bir korelasyon bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, anne baba tutumu bireyin evliliğindeki uyumunun çok az bir kısmını açıklayabilmektedir. Anne baba tutumu sorun çözme becerisinin çok az bir kısmını açıklayabildiği söylenebilir. Evlilikte uyum düzeyini yordayan değişkenlere regresyon analizi yapıldığında %45 oranında açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The child learns human relations within the family by observing and experiencing all the complexities. The person learns how to react to him/her and the others and how to set these reactions forth in the family which is the first social environment, in which behavior and emotions occur. The child who learns by taking them as a model displays a relation similar to his/her parents' relation in the following years. The growing attitudes within the family, individual experiences and characteristics that the person has brought from his/her family influence the problem solving skill and marital adjustment in his/her marriage life. The past life events are related to conflicts and roles in marriage (Kaymak Özmen, 2004; Zöhrap, 2004; Yavuzer, 1993; Karasar, 2005; Erberk ve ark., 2005). The purpose of this research is to analyze the effect of the individuals what kind of parental attitudes (democratic, authoritarian, protective) are growth in the childhood, adolescence and young adulthood on marital adjustment and problem solving skill. This research was applied to 202 adult individuals in Kucukcekmece county. Data collection instruments are Socio-demographic Information Form prepared by the researcher, Parental Attitude Scale (ABTÖ), Adjustment Scale in Marriage and Problem Solving in Marriage. Analysis of applied research; percentage frequency, t-test, anova, korelayon and regression. The relation between marital adjustment of the individual growth with the democratic parental attitude is positive direction and the relation in the authoritarian and protective parental attitude is a negative relation in marital adjustment and that the relation between democratic attitude and problem solving skill is positive and that there is a negative and reverse relation between the authoritarian attitude and the protective/willing attitude. There is a positive relation between marital adjustment and problem solving skill. According to the results of the research, the attitude of breeding can explain only a small part of marital adjustment of the individual. It has been observed that parental attitude can explain very little of the problem solving skill.