Şengal bölgesinden Diyarbakır iline gelen Ezidi sığınmacılarda savaş ve zorunlu göçün oluşturduğu travmatik yaşantılar ve kolektif hafıza
Traumatic lives and collective memories caused by war and forced migration of Yazidi refugees, who came to Diyarbakır from the Shingal district, Iraq
  1. Tez No: 460421
  2. Yazar: HASAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ezidi, Kolektif hafıza, Travma, Zorunlu Göç, Yazidi, Collective Memory, Trauma, Forced Migration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Savaş ve zorunlu göç bireyleri ruhsal açıdan oldukça zorlayan ve travmatik etkilerini uzun süre devam ettiren dinamik süreçlerdir. Ezidiler tarihsel olarak yaşadıkları farklı coğrafyalarda birçok savaş, şiddet ve zorunlu göçe maruz kalmış dezavantajlı bir topluluktur. Bu araştırma 2014 yılında Irak'ta DAİŞ (Devlet'ül İslâmiyye fi'l Irak ve'ş Şam) saldırıları sonucu Şengal bölgesinden Diyarbakır iline gelerek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan Fidanlık Ezidi Kampında ikamet etmekte olan 20 Ezidi sığınmacı ile nitel bir araştırma türü olan bireysel görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, niteliksel analiz yöntemlerinden olan içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Ezidi sığınmacıların kolektif hafızalarının varlığı ve içeriğinin ortaya çıkarılması açısından önemlidir.Yapılan görüşmeler sonucunda, sığınmacılar üzerinde savaş ve zorunlu göçün yarattığı travmatik etkilerin kolektif hafızalarında yer alan bilgileri tetiklediği böylelikle hatırlamanın maruziyetin daha yoğun ve şiddetli yaşanmasına sebep olduğu görülmektedir. Grubun, geçmişte varlığına ve bütünlüğüne yönelik gerçekleştiren kitlesel boyuttaki şiddet olayları, kolektif hafıza bağlamında ferman olarak adlandırıldığı ve fermanlara ilişkin hikâyelerin kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
War and forced migration are dynamic processes that impact individuals in spiritual terms and perpetuate their traumatic effects for a long time. Yazidis are disadvantaged communities that have been subjected to many wars, violence and forced eviction in different geographic regions where they have historically lived.This research was carried out in 2014 using the qualitative research method of conducting individual interviews. The sample included 20 Ezidi refugees residing in the Fidanlık Yazidi Camp, which was established in Diyarbakır Metropolitan Municipality, having come to the province of Diyarbakır from Shingal district in Iraq because of attacks by ISIL. The data obtained from the research was evaluated by content analysis, which is a qualitative analysis method. It is important to determine the existence of collective memories and reveal its content for Yazidis refugees. As a result of the interviews, it is apparent that the traumatic effects of war and the forced migration on the refugees triggered the information contained in the collective memories, thus making the recall more intense and violent. It has been determined that the events of past massive violence against the existence and integrity of a group have been called“ferman”in the context of collective memory and that the stories about the“fermans”have been transferred through generations.