Ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin kişilerarası ilişkilerindeki bağlanma modelleri ve ayrılma kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of relationship among interpersonal relationship, attachment styles and separation anxiety of adults divorce families
- Tez No: 460427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma modelleri, Ayrılma Kaygısı, BoĢanma, Attachment styles, Separation Anxiety, Divorcement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Boşanma; çiftleri etkilediği gibi çocukları da etkileyen, çoğu zaman zorlu ve karmaşık bir süreç haline gelebilmektedir. Çocuğun gözünden boşanmaya baktığımızda; o güne kadar aile bütünlüğüyle yaşayan çocuk, boşanma sonrasında aile bütünlüğünün dağılması durumuyla baş başa kalmaktadır. Bu çalışmada ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin kişilerarası ilişkilerindeki bağlanma modelleri ve ayrılma kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma; İstanbul ilinde yaşayan, ebeveyni boşanmış 21 yaş ve üzeri 151 yetişkin bireyin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin demografik bilgileri, ebeveynlerin boşanma süreçlerine dair bilgileri, kişilerarası ilişkileri, bu ilişkilerdeki güven ve bağlılık düzeyleri ile ilgili soruların cevaplarına ulaşabilmek için araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu, örneklem grubunun kişilerarası ilişkilerindeki bağlanma modellerini inceleyebilmek için İlişki Ölçekleri Anketi(İÖA) ve bu bireylerin kişilerarası ilişkilerdeki ayrılma kaygılarını ölçebilmek amacıyla Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin analizi için SPSS 20. versiyon kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin; babaların çocuklarıyla ilişkilerinin niteliğinin boşanma öncesi ve sonrasında farklılık gösterdiği; babaların çocuklarına karşı yaklaşımlarının boşanma sonrasında değişmesine göre kayıtsız bağlanma düzeyinde anlamlı olarak farklılık olduğu bulunmuştur. Boşanma sonrasında babasının ilgisinde azalma olduğunu bildiren katılımcıların kayıtsız bağlanma düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu araştırma sonucunda görülmüştür. Yine ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin; ebeveynleri boşandıktan sonra babalarının yaptığı 2. evliliğe göre kayıtsız bağlanma düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre; ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireylerde bağlanma modellerinin cinsiyete göre farklılaştığı bulunmuştur. Erkek katılımcıların güvenli bağlanma düzeylerinin kadın katılımcılara oranla daha yüksek; saplantılı bağlanma düzeylerinin ise kadın katılımcıların erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre; ebeveynleri boşanmış 21 yaş ve üzeri yetişkin bireyin ayrılma kaygısı düzeylerinin cinsiyete göre farklılaştığı, kadın katılımcıların erkek katılımcılara oranla ayrılma kaygısı düzeylerinde anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Divorce; that affects children affects as pairs, it is often challenging and can be a complex process. We look at divorce through the child's eyes; until then, children who live with family integrity, unity through the event of the dissolution of the family after divorce remain. In this study, divorced parents, adult individuals over 21 years of separation anxiety in interpersonal relationships and bonding models and aims to examine in terms of various variables. Research; His parents divorced age 21 and over who reside within the borders of Istanbul province with the participation of 151 adult individuals was carried out. The parents are divorced, 21 years old and above adult demographic information of the individuals, the parents information about the process of divorce, interpersonal relationships, and these relationships in order to achieve the level of trust and commitment developed by the researcher the answers to questions about demographic information form, relationship scales questionnaire of the sample group to examine attachment patterns in interpersonal relationships, and interpersonal relationships in these individuals in order to measure separation anxiety, adult separation anxiety questionnaire was used. The data obtained from the scale analysis of SPSS for 20. version was used. According to the research results, the parents are divorced 21 years and over adult individuals; the nature of their relationship differ before and after the divorce of fathers to their children; fathers are indifferent toward their children after a divorce according to the change of approaches to connecting at the level it was found that there was a statistically significant difference. After the divorce states that his father's lack of interest in connecting the research results that were significantly higher levels of unregistered participants has been seen. Again, the parents are divorced 21 years and over adult individuals; after his parents divorced his father 2. connecting indifferent to marriage it was found that levels were significantly higher. According to the results of the study; the parents are divorced, and attachment in adult individuals over 21 years were found to differ by the gender of the model. Higher levels of secure attachment compared to female participants male participants; female participants than male participants revealed that higher levels of preoccupied attachment. According to the research results; the parents are divorced 21 years and older, by gender differ in levels of adult separation anxiety, separation anxiety when compared to female participants male participants it was found that levels were significantly higher.