3-6 yaş arası çocuk annelerinin algıladıkları ebeveynlik biçimi, çocuk mizacı ve sergiledikleri ebeveynlik tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relations between perceived parenting style, child temperament and parenting attitude
- Tez No: 460426
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveynlik Biçimi, Ebeveyn Tutumları, Çocuk Mizacı, Perceived Parenting Style, Parenting Attitude, Child Temperament
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada çocuk ve anne arasındaki ilişkinin belirlenmesinde yalnızca annenin sahip olduğu tutumun değil annenin kendi ebeveynlerine (annesine) dönük algısının da rol oynadığı öne sürülmüştür. Bu bağlamda 3-6 yaş çocuk annelerinin ebeveynlik diğer bir deyişle annelik algıları, çocuklarının mizacı ve ebeveynlik tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. 188 anneye“Young Ebeveynlik Ölçeği”,“Çocuklar için Kısa Mizaç Ölçeği”,“Ebeveyn Tutumları Ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre 3-6 yaş arası çocukların mizacı ile annelerin sergiledikleri ebeveynlik tutumu arasında ve annelerin kendi ebeveynlerinden algıladıkları ebeveynlik biçimleri ile sergiledikleri ebeveynlik tutumları arasında ilişki bulunmuştur. Annelerin sergiledikleri ebeveyn tutumlarının çocuklarının yaşına göre ise farklılaşmadığı görülmüştür. Çocukların sebatkar ve sıcakkanlılık mizaç özellikleri yaşlarına göre farklılık göstermiştir. Araştırmanın bu sonucuna göre 5-6 yaş arası çocuklar, 3-4 yaş arası çocuklara göre daha fazla sebatkar ve sıcakkanlı mizaç özelliğine sahiptir. 3-6 yaş arası çocuk sahibi annelerin sergiledikleri demokratik ebeveynlik tutumu çocuklarının cinsiyetine göre farklılık göstermiştir. Kız çocuklarına, erkek çocuklara göre daha fazla demokratik ebeveynlik tutumu sergilenmektedir. Annelerin sergiledikleri ebeveyn tutumlarının sahip oldukları çocuk sayısına göre ise farklılaşmadığı görülmüştür. Sonuçlar, literatürdeki bulgular ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was asserted that mothers' perceived parenting style and parenting style they have together plays a role in determining the relationship between mother and child. In this direction, this study examined the relationship between perceived parenting styles of mothers of 3-6 year olds, temperament of children and parenting styles they have. Data were collected from 188 mothers via“Young Parenting Inventory”,“Short Temperament Scale for Children”and“Parent Attitude Scale”. According to the findings, it was concluded that there are significant relations between parenting styles employed by mothers and temperament of their child. Significant correlations were also found between mothers' perceived parenting styles and employed parenting styles. Another finding of this study demonstrated that mothers' employed parenting styles were not differentiated according to child's age. However, temperament characteristics of children were differentiated according to their age. According to this finding, it was revealed that 5-6 year olds have more persistence and approach than 3-4 year olds. Considering child's gender, there was a significant difference between boys and girls in terms of mothers' democratic parenting style in favor of girls. Lastly, mothers' employed parenting style was not differentiated according to the amount of child they have. Results of this study were discussed in the direction of the literature.