Neoliberal politikaların gelir dağılımı ve yoksulluk üzerine etkileri
The impacts of neoliberal economic policies on income distribution and poverty
- Tez No: 460438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, gelir dağılımı, yoksulluk, Neoliberalism, income distribution, poverty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Neoliberalizmin bireysel girişimciliği serbest bırakması ve serbest piyasayı hakim kılarak emek-sermaye ikilisinden, sermaye kesiminin çıkarlarını gözeten politikalar uygulamaya koyması ile gelir dağılımı sermaye sahipleri lehine değişmiştir. Farklı gelir grupları arasındaki makas farkı ciddi şekilde açılmaya başlamış ve yoksulluk artmıştır. Yoksulluk adına uygulanan neoliberal politikalar yoksulluğu azaltmak yerine kalıcı hale getirmiştir. Bu çalışmada, 1970'li yıllarda uygulamaya konan ve günümüzde küreselleşme süreciyle bütün dünyaya yayılan neoliberal iktisat politikalarının tüm dünyada yoksulluğun derinleşmesine, gelir dağılımının kötüye gitmesine sebep olduğu konusuna vurgu yapılacak ve bu bağlamda yoksullukla mücadele ve gelir dağılımı eşitsizliğinin en aza indirilmesi için uygulanabilecek alternatif politikaların neler olabileceği üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important thesis of neoliberalism is free entrepreneurship. An uncontrolled free entrepreneurship causes a dominating free market. The most important criticism of neoliberalism is it's implenting policies that is watching over capital instead of labor in labor-capital nexus. To watch for capital leads to a worrying unbalanced income distribution in favour of capital owners. The depth of inequality between different income groups is rapidly increasing and poverty is becoming a serious problem. The neoliberal policies that are applied for decreasing poverty unfortunately, makes poverty permanent. Poverty becomes a threatening problem of world economics. In this thesis, first, it will be underlined that neoliberal policies triggered an unbalanced income distribution. Then it will be stated that neoliberal economic policies that became popular by globalization till 1970s give rise to a deep poverty nearly all over the World. In this context, as a conclusion, alternative applicable policies will be elaborated and put forwarded to struggle with poverty and to minimize the inequality of income distribution.