Sivaslı Muhlis Akarsu'nun seslendirdiği on ezginin tınladığı anahtar üzerinden dikteleri ve mevcut arşivlerle karşılaştırmaları
Dictations and comparisitions to existing archives of Sivasli Muhlis Akarsu's ten tunes that voiced in its resounded key
  1. Tez No: 460437
  2. Yazar: ERCAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜSLÜM AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Dikte, İcracı, Turkish folk music, Dictation, Performer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yaptığımız incelemede, Türk Halk Müziğinin notasyon anlamında çeşitli problemlere sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada amaçlanan, Türk Halk Müziği eserlerinin uluslararası müzik camiasında daha fazla yere sahip olmasını sağlamak için, eserlerin kabul görmüş müzikal terimlerin yerinde uygulanması ve bilimsel olarak tınladıkları anahtarlar üzerinde dikte edilmeleriyle birlikte gelecek nesillere doğru aktarmaktır. Bunu sağlamak için duyulan her sesi özenli bir şekilde yazarak eserlerin doğal yapısı ile icra edenlere en doğru haliyle aktarmak gerekir. Sivaslı Muhlis Akarsu'nun seslendirdiği on eser bu çalışmada örneklem olarak ele alınmıştır. Giriş bölümünde, bizi araştırmaya yönelten hedef ve amaçlarından olan, Türk Halk Müziği nota sisteminden ve bu sistemin içerisinde bulunan aksaklıklarından bahsedilmiştir. Bu durumun çözümlendirilmesi için yapılması gerekenlere değinilmiştir. İkinci bölümde Muhlis Akarsu'nun hayatı, eserleri, tavır ve üslubuna değinilerek sanatçı kişiliği ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde ise yaptığımız çalışmanın sonucunda elde edilmiş ve belgelenmiş kayıtlardan yola çıkılarak dikte çalışmalarına bilimsel doğrultuda yer verilmiştir. Daha önce kaleme alınmış aynı eserlerle çalışmamızla dikte edilen eserlerin karşılaştırılmasıyla birlikte sonuca varılmış ve yapılan tespitler öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was understood that Turkish Folk Music has some problems in terms of dictation since it was compiled. It has to be intended to transfer the exact information in terms of scientific method to catch on the improving conditions and to pass on the information of Turkish Folk Music uncorrupt to the future generations. To ensure that every voice that heard must be typed carefully and must be imported to performer in accurate form. In this study some performances from Sivaslı Muhlis Akarsu are exemplified. In the opening chapter Turkish folk music notation system and deficiencies and the points needs to be done to solve this are mentioned. In the second chapter Muhlis Akarsu's life, his works, his manner, personality as an artist, and style are mentioned. In the third chapter through the scientific direction, based on his certified documents, his dictation works are mentioned. It is concluded with the comparison of the works which had been dictated before and works dictated by this thesis. The study ends with the clarification of the results and suggestions.