Kurumsal yönetim uygulamalarının şirketlerin sermaye maliyetleri üzerine etkisinin araştırılmasına ilişkin bir çalışma: Borsa İstanbul örneği
A research on the effects of corporate governance practices on companies' cost of capital: A case for Borsa İstanbul
  1. Tez No: 460439
  2. Yazar: ÖNDER UZKARALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DÜZAKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, kurumsal yönetim derecelendirme, borç maliyeti, özsermaye maliyeti, sermaye maliyeti, Corporate governance, corporate governance rating, cost of debt, cost of equity, cost of capital
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Küresel ölçekteki şirketlerin yankı uyandıran çöküşlerinin altında, yönetimlerinin şirketleri asıl hak sahiplerinin yararına değil, bireysel çıkarları doğrultusunda yönetmeleri yatmaktadır. Pay sahiplerinin ve diğer menfaat sahiplerinin şirket yönetimlerini zararlı davranışlarından alıkoyacak yeterli araçlardan yoksun olması söz konusu çöküşlere uygun zemini hazırlamıştır. Tüm bu olumsuzlukların giderilmesine ilişkin çabalar sonucu bir kavram olarak ortaya çıkan Kurumsal Yönetim, pay sahiplerine ve menfaat sahiplerine en yüksek faydayı sağlayacak biçimde yönetilmelerini amaç edinmektedir. Temelde vekalet problemlerinden kaynaklanan sorunları en aza indirerek şirkete yüklenen fazladan maliyetleri önlemek için uygun bir araç olarak görülen kurumsal yönetim, sıklıkla tartışılan hususlardan birisidir. Kurumsal yönetim uygulamaları, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan piyasalardaki şirketlerin istikrarlı ve düşük maliyetli finansman imkanlarına ulaşabilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de kurumsal yönetim uygulamalarının, şirketlerin sermaye maliyetlerini etkileyip etkilemediğinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda, 2009-2015 yılları arasında Borsa İstanbul'a kayıtlı kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip şirketlerin verileri kullanılarak, kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesi ile borç ve özsermaye maliyetleri arasındaki ilişki, statik ve dinamik panel veri yöntemleri ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesi artıkça borç ve özsermaye maliyetlerinin azaldığının göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The underlying resason for the striking collapse of global companies is their management's attitude to administer those companies based on their personal interest, as opposed to the shareholders' interests. The lack of sufficient instruments on the part of the shareholders as well as other stakeholders to prevent the managements from such adverse behaviour has prepared the ground for the said collapse. The term corporate governance, which has been envisaged as a result of the efforts to eliminate such adversities, aims to ensure that companies are managed in such a way to provide maximum benefit to their shareholders and stakeholders. Corporate Governance, which is considered as a suitable instrument to minimize agency problems by preventing additional costs stemming from delegation of powers, is a frequently discussed concept. Corporate governance practices are significant for the companies in both developed and developing markets in attaining stable and low-cost finance. The aim of this study is to investigate whether corporate governance practices have an impact on the companies' cost of capital in Turkey. In this context, based on the data of companies having corporate governance ratings in Borsa Istanbul between 2009 and 2015, the relationship between the quality of Corporate Governance practices and debt and cost of equity was analyzed through static and dynamic panel data analysis method. The results suggest that as the corporate governance quality increases, the cost of debt and equity diminishes.